Fit Dzieciaki. Śniadanie w wykonaniu Master Chefa [wideo, zdjęcia]

Anna Folkman

Wideo

Zobacz galerię (21 zdjęć)
Leszek Wodnicki, były uczestnik programu Master Chef przygotował dla Was dwa śniadania. Frittata dla całej rodziny, zdrowy naleśnik z dodatkami dla dziecka. Zobacz jak to zrobić

Leszek Wodnicki to współwłaściciel Kulinarnego Atelier w Szczecinie, były uczestnik programu Master Chef. Pan Leszek zaprosił nas do swojej kuchni, by zaprezentować śniadanie, które przygotowuje się w prosty i szybki sposób. Chodziło o to, by było zdrowo, smacznie i w miarę szybko, bo o poranku tuż przed wyjściem do pracy czy szkoły, nie ma zbyt wiele czasu.

- Przygotuję dwa śniadania. Pierwsze będzie to śniadanie rodzinne, które można przygotować zaraz przed wyjściem oraz śniadanie do szkoły, takie, które można zapakować dziecku do tornistra - mówi Leszek Wodnicki. - Rodzinne śniadanie będzie miało troszkę włoską inspirację. Bo jak rodzina, to włoska rodzina, taka w której wspólne posiłki się celebruje. Przygotowałem fajny pomysł, który możemy przenieść na grunt polskiej kuchni. To prosta w przygotowaniu włoska frittata. T to odmiana omleta francuskiego, ale z dodatkiem sera, ziół, wszystkiego co jest świeże i zdrowe.

Kiedy w piecu mamy pięknie rosnącą frittatę, możemy zająć się przygotowaniem śniadania dla dziecka. W tym wypadku dobrze jest przygotować sobie naleśniki dzień wcześniej. Mogą poczekać w lodówce, dobrze jest je przykryć wilgotną ściereczką, wtedy cały czas będą świeże.

- Nie są to jednak zwykłe naleśniki, użyjmy do ich przygotowania mąki gryczanej. Poza tym naturalnie - jajo, wodę gazowaną, mleko, sól, pieprz.

- Cały smak szkolnego śniadania wydobędziemy ze świeżych ziół. - Użyjmy kolendrę, która jest niedoceniana a moim zdaniem lepsza niż pietruszka, daje przyjemny aromat - mówi Leszek Wodnicki. - Połóżmy ją na cienkie plasterki białego sera podobnie jak estragon, który ma mnóstwo witamin. Zioła te nie mają intensywnego smaku a niosą za sobą ogromne walory odżywcze. Dzieci nawet nie poczują, że jest tam coś czego może jeszcze nie próbowały. Do tego dodajmy świeże pomidory i skropmy nieco wnętrze potrawy oliwą z oliwek.

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kulfon
W dniu 06.11.2015 o 10:29, Manta napisał:

A u mnie na śniadanie była dziś tofucznica z cebulką. Pełna białka, szybka do zrobienia i bez cholesterolu. O wiele zdrowszy posiłek niż jajka kur faszerowanych antybiotykami.

 

niestety, masz rację. a zdjęcia z tego co się dzieje na fermach to prawdziwa zgroza

M
Manta

A u mnie na śniadanie była dziś tofucznica z cebulką. Pełna białka, szybka do zrobienia i bez cholesterolu. O wiele zdrowszy posiłek niż jajka kur faszerowanych antybiotykami.

G
Gość

pomidor ze skórą i pestkami...ładny mi master chef ha ha

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3