Fine Dining Week w Szczecinie. Jakich dań będzie można spróbować?

red. NASZ PATRONATZaktualizowano 
Siódma edycja Fine Dining Week, festiwalu sztuki restauracyjnej, rozpocznie się 28 sierpnia i potrwa do 11 września. W wydarzeniu weźmie udział pięć szczecińskich lokali.

Fine Dining Week jest uważane za jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych w Polsce. W ramach akcji co sezon prezentowane są najbardziej znamienite restauracje z całego kraju. Wśród nich można wymienić lokale nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau.

Szczecinianie mogą wybierać spośród pięciu restauracji. Są to: Bukowy Park, Hotel Dana, Park Hotel, Restauracja Renaissance i Restauracja Weranda.

Zadaniem szefów kuchni jest przygotowanie menu degustacyjnego złożonego z pięciu dań. Osoby zainteresowane udziałem w festiwalu mogą rezerwować stoliki od piątku 9 sierpnia, aż do 10 września za pośrednictwem strony internetowej finediningweek.pl.

Warto zaznaczyć, że nadrzędnym celem festiwalu jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej, a także szerzenie edukacji na temat fine dining, czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie.

- Na festiwal przygotowaliśmy dwa zestawy degustacyjne złożone z pięciu setów - mówi Paweł Szatkowski, szef kuchni restauracji Renaissance. - Jeden wegetariański i drugi tradycyjny. Daniem, które chciałbym wyróżnić są przegrzebki z sosem na bazie jogurtu z tuszem z kałamarnicy. Piękne i pyszne. Spore wrażenie, póki co wizualne, zrobił również nasz deser, którego zdjęcie zdobyło spore uznanie. Mowa o piankach.

Każdy lokal przygotował różne menu. Pojawiają się ryby, mięsa, warzywa i owoce w bardzo oryginalnych konfiguracjach. Można tu wymienić choćby krem z kasztanów z karmelizowaną gruszką w towarzystwie piany gruszkowej czy filet z gotowanego selera w tempurze z amarantusa z musem z pieczonych jabłek z restauracji Weranda. Zupę kalmarową z szyjkami raków z menu Restauracji Bukowy Park, a także zupę krem z pasternaku miodowego z chorizo i marynowanym żółtkiem z karty restauracji Hotelu Dana. Sporą ciekawostką jest również stek z buraka z kaszą pęczak, grzybami i kiełkami przygotowany przez restaurację Hotelu Park.

- Cieszymy się, że goście coraz częściej otwierają się na nowe doświadczenia restauracyjne - mówi Paweł Światczyński, organizator festiwalu. - Po dwóch latach działalności festiwal stał się najpopularniejszym wydarzeniem sceny fine dining w Polsce i na świecie, które z każdą edycją rośnie w siłę. Zimą przekroczyliśmy magiczny wynik dziesięciu tysięcy gości w jednej edycji. Teraz liczymy na 13 tys.

ZOBACZ TEŻ:

WIDEO: Magazyn MM Trendy - sierpień 2019

Festiwal Smaków Azjatyckich w Szczecinie. Co zaplanowali org...

Pałeczki w dłoń! Co wiesz o kuchni azjatyckiej? [Sierpniowy Quiz Kulinarny]

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Grzyby rosnące za zlewem i spleśniały ze starości ser jakoś mnie nie interesują

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3