Fine Dining Week w Szczecinie. Jakich dań będzie można spróbować?

red. NASZ PATRONAT
Siódma edycja Fine Dining Week, festiwalu sztuki restauracyjnej, rozpocznie się 28 sierpnia i potrwa do 11 września. W wydarzeniu weźmie udział pięć szczecińskich lokali.

Fine Dining Week jest uważane za jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych w Polsce. W ramach akcji co sezon prezentowane są najbardziej znamienite restauracje z całego kraju. Wśród nich można wymienić lokale nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau.

Szczecinianie mogą wybierać spośród pięciu restauracji. Są to: Bukowy Park, Hotel Dana, Park Hotel, Restauracja Renaissance i Restauracja Weranda.

Zadaniem szefów kuchni jest przygotowanie menu degustacyjnego złożonego z pięciu dań. Osoby zainteresowane udziałem w festiwalu mogą rezerwować stoliki od piątku 9 sierpnia, aż do 10 września za pośrednictwem strony internetowej finediningweek.pl.

Warto zaznaczyć, że nadrzędnym celem festiwalu jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej, a także szerzenie edukacji na temat fine dining, czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie.

- Na festiwal przygotowaliśmy dwa zestawy degustacyjne złożone z pięciu setów - mówi Paweł Szatkowski, szef kuchni restauracji Renaissance. - Jeden wegetariański i drugi tradycyjny. Daniem, które chciałbym wyróżnić są przegrzebki z sosem na bazie jogurtu z tuszem z kałamarnicy. Piękne i pyszne. Spore wrażenie, póki co wizualne, zrobił również nasz deser, którego zdjęcie zdobyło spore uznanie. Mowa o piankach.

Każdy lokal przygotował różne menu. Pojawiają się ryby, mięsa, warzywa i owoce w bardzo oryginalnych konfiguracjach. Można tu wymienić choćby krem z kasztanów z karmelizowaną gruszką w towarzystwie piany gruszkowej czy filet z gotowanego selera w tempurze z amarantusa z musem z pieczonych jabłek z restauracji Weranda. Zupę kalmarową z szyjkami raków z menu Restauracji Bukowy Park, a także zupę krem z pasternaku miodowego z chorizo i marynowanym żółtkiem z karty restauracji Hotelu Dana. Sporą ciekawostką jest również stek z buraka z kaszą pęczak, grzybami i kiełkami przygotowany przez restaurację Hotelu Park.

- Cieszymy się, że goście coraz częściej otwierają się na nowe doświadczenia restauracyjne - mówi Paweł Światczyński, organizator festiwalu. - Po dwóch latach działalności festiwal stał się najpopularniejszym wydarzeniem sceny fine dining w Polsce i na świecie, które z każdą edycją rośnie w siłę. Zimą przekroczyliśmy magiczny wynik dziesięciu tysięcy gości w jednej edycji. Teraz liczymy na 13 tys.

ZOBACZ TEŻ:

WIDEO: Magazyn MM Trendy - sierpień 2019

Festiwal Smaków Azjatyckich w Szczecinie. Co zaplanowali org...

Pałeczki w dłoń! Co wiesz o kuchni azjatyckiej? [Sierpniowy Quiz Kulinarny]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Grzyby rosnące za zlewem i spleśniały ze starości ser jakoś mnie nie interesują
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie