Fine Dining Week 2020 w Szczecinie. Zobacz, w których restauracjach zjemy

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Cztery restauracje i pięć popisowych dań czeka na smakoszy w ramach wakacyjnej odsłony festiwalu Fine Dining Week. Gdzie zjemy tym razem?

Motywem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu, czyli sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Celem wydarzenia jest m.in. przybliżenie gościom bogactwa rozkwitającej polskiej sceny kulinarnej i filozofii smaku utytułowanych Szefów Kuchni osiągających światowy poziom kulinarny.

Ponadto akcja jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji. - W porównaniu z zachodem, polska scena fine diningowa jest młoda - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy z RestaurantClub. - Bez historycznego bagażu ma unikalną szansę na określenie swojego DNA oraz miejsca w świecie.

- Kolejne polskie restauracje otrzymują międzynarodowe rekomendacje czy gwiazdkę Michelin - kontynuują organizatorzy. - W tym roku do gwiazdkowych warszawskich restauracji Atelier Amaro i Senses dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by odkryć tę kwitnącą scenę i obserwować powstawanie jej unikalnej tożsamości, filozofii jedzenia i gościnności.

Rezerwacji można już dokonywać na www.FineDiningWeek.pl. Warto się spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski.

W Szczecinie będzie można odwiedzić takie lokale jak:

  • Niebo - Wine Bar Cafe
  • Restauracja w Hotelu Park
  • Renaissance Restaurant
  • Restauracja Nowa Rzeźnia

Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub. RestaurantClub.pl zrzesza Gości i restauracje. To największa platforma do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week.

Czy mógłbyś zostać szefem kuchni? Sprawdź, czy posiadasz wymagane predyspozycje i wiedzę!

Skorzonera, czyli wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało ...

WIDEO: 60 Sekund Biznesu: Wolne niedziele, święta narodowe i brzydka pogoda. Wtedy zamawiamy najwięcej jedzenia

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie