Ten największy festiwal turystyczny w Polsce potrwa do 28 lutego. Imprezy, o czym informowaliśmy już w czwartkowym "Głosie", odbywają się w Gryfińskim Domu Kultury oraz w kinie Gryf.
Konkurs na potrawę
Dodatkowo Gryfiński Dom Kultury ogłosił konkurs kulinarny polegający na wyborze najlepszej potrawy regionalnej związanej z obszarem Doliny Dolnej Odry oraz powiatu gryfińskiego i jego okolic.
- Chcemy uaktywnić mieszkańców - mówi Monika Drabik z GDK. - Inspiracją dla chętnych mogą być przepisy kulinarne, z których korzystano na tych ziemiach przed wojną.
Organizatorzy zamierzają w ten sposób rozwijać i promować lokalne tradycje kulinarne. W konkursie mogą wziąć udział restauracje, stołówki, bary, ale też koła myśliwskie, stowarzyszenia, koła gospodyń, kluby oraz osoby prywatne. Uczestnicy przygotowują po jednej potrawie charakterystycznej dla regionu Gryfina. Może to być potrawa mięsna, półmięsna, przystawka, zakąska zimna oraz dowolny deser, w tym ciasto.
Pielmienie i bliny
Z kolei z kuchnią rosyjską uczestnicy "Włóczykija" mogli zapoznać się już w czwartek. Choć nieco ciężka, smakuje wybornie. Jak przystało na tę kuchnię jest po "carsku" i po "chłopsku". Obfitość smaków i aromatów zadowala podniebienie niejednego smakosza. Można było spróbować m.in.: pielmieni, solanki, blinów. Poczęstunek przygotowała restauracja Ładoga ze Szczecina.
Zupa minestrone
Natomiast kuchnia włoska należy do jednej z najpopularniejszych kuchni europejskich. Charakteryzuje się prostotą, ale i smakowitością potraw.
Podczas degustacji potraw przygotowanej przez gryfińską restaurację Wenecja skosztować będzie można kilkunastu specjałów. Znajdą się pośród np. lasagne, zupa minestrone, bruschetta, carpaccio, capresse, tiramizu i wiele innych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?