Na 12 skontrolowanych przedsiębiorców u 9. stwierdzono nieprawidłowości. W restauracjach brakowało prawidłowego oznakowania towarów, dokładnych cen, warunki w jakich przechowywano żywość też nie należały do najlepszych.
- Nieprawidłowości odnosiły się stricte do działań gastronomicznych m.in. brak wykazu składników zarówno całych dań, jak i np.: panierki czy sosów - mówi rzeczniczka prasowa Inspekcji Handlowej, Beata Manios. - Stwierdzono również używanie przeterminowanych towarów, używanie wagi bez odpowiedniego pozwolenia oraz brak informacji o zakazu spożycia alkoholu.
Inspektorzy wstawili 4 mandaty na kwotę 750 zł. O nieprawidłowościach poinformowano też sanepid.
Kontrola restauracji typu fast food odbyła się zgodnie z tematem kontroli kwartalnej. Inspektorzy sprawdzili zarówno w lokalach zgłaszanych przez konsumentów jak i tych "z urzędu".
Zobacz także:
Polecamy na gs24.pl:
- Kup prenumeratę cyfrową GS24.pl!
- Najlepiej płatna praca w Szczecinie i regionie. Zobacz oferty z PUP
- Niesamowity doping na meczu Pogoni z Legią. Zobacz zdjęcia kibiców
- Przebudowa ul. Kuśnierskiej w Szczecinie. "Nowobogactwo" czy "schody Hiszpańskie"?
- Budowa Posejdona za ponad 200 mln zł. Kompleks powstanie w 2019 roku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?