Program warsztatów kulinarnych Europejska Kultura Żywienia przeznaczony jest do realizacji z uczniami ZS Nr 2 CKU w Pyrzycach. Stanowi on odpowiedź na wyjazdy zagraniczne, które realizowane są w szkole w ramach programów mobilności na zasadach ERASMUS+. Wyjazdy dały uczniom możliwość dokształcenia się zawodowo na rynku europejskim w wybranym przez siebie zawodzie. Młodzież wyjeżdżająca na praktyki poznaje i rozwija umiejętności językowo-zawodowe, ale również poznaje kulturę kraju, sposób życia, odżywiania się. Poznaje charakterystyczne składniki pożywienia, potrawy, napoje.
Program promuje również kuchnie niektórych krajów europejskich w celu właściwego poznania zwyczajów żywieniowych. W ramach warsztatów kulinarnych przewidziane są zajęcia praktyczne, podczas których uczniowie planują i przygotowują posiłki zgodnie z zasadami higieny i bhp oraz savoir-vivre.
Zajęcia mają na celu przybliżenie uczniom szkoły europejskich smaków, poznanie surowców mało znanych a przede wszystkim sporządzanie i smakowanie tych potraw.
Zajęcia podzielone są na bloki tematyczne wg. harmonogramu zajęć.
Program realizowany jest ze środków UE.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?