Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Promocje w Szczecinie

Agata Maksymiuk
Garść ziaren kawy, młynek i wrzątek - teoretycznie to wystarczy by zaparzyć kawę. Jednak żeby zaparzyć naprawdę smaczną kawę, trzeba czegoś więcej, ewentualnie pomocy baristy. Gdzie dziś znajdziemy promocje?

Kawa, dziś znamy ją pod postacią napoju o ciemnym, prawie czarnym kolorze. Ale nie zawsze tak było. Najpierw ludzie spożywali surowe owoce kawowca, później zaczęli tworzyć z nich różnego rodzaju napary mające na celu wzmocnienie organizmu i pobudzanie.

W końcu z Etiopii, gdzie została odkryta, dotarła do Turcji, gdzie pierwszy raz została poddana paleniu. Ciemno brązowe ziarna szybko zdobyły uznanie i trafiły do Europy. Różnorodność kultur, o które otarła się kawa, ukształtowała dzisiejsze sposoby jej przyrządzania.

Królowa wszystkich kaw
Mała czarna, czyli espresso, to najpopularniejsza ze wszystkich kaw. Największą sławą cieszy się we Włoszech, gdzie jest pita nawet późnymi nocnymi godzinami podczas imprez i spotkań. I choć można wypić ją jednym łykiem, zapatrzenie wymaga nie lada umiejętności i wiedzy.

Podstawą espresso jest balans smaków. Do jego przygotowania jest potrzebna mieszanka kilku kaw jednorodnych. Istotne jest też odpowiednie zmielenie specjalnie palonych ziaren. Do zaparzenia perfekcyjnego espresso potrzeba 7-10 gramów kawy. To nie wszystko, bo kiedy mieszanka jest już zmielona, trzeba ją równomiernie dozować i odpowiednio ubić.

Jak parzyć, by smakowało

Do zapatrzenia idealnego espresso jest potrzebny ekspres ciśnieniowy. Odpowiedni czas parzenia zależy od rodzaju używanej mieszanki. Proces ten przebiega w ściśle określonych warunkach. W ekspresie powinno być stałe ciśnienie 9 barów i stała temperatura 88-96°C, w zależności od rodzaju kawy. Niższe temperatury wydobywają kwaskowatość, wyższe - gorycz mieszanki. Uzyskany napar powinien mieć konsystencję ciekłego miodu, ciemno-rdzawy kolor i być zwieńczony gęstą warstwą, zwaną cremą. Najprawdopodobniej bez pomocy baristy się nie obędzie.

A które kawiarnie zapraszają dziś do wspólnego świętowania?

- Orsola - Coffee Haus, zaprasza na dwie takie same kawy w cenie jednej. Promocja jednak nie dotyczy kaw smakowych i obowiązuje tylko na miejscu.

- Kafle , tylko dziś oferuje każde espresso i każdą kawę przelewową z rabatem 50 proc. zniżki.

- Corona Coffee, przygotowała rabat -50% na drugą kawę. Promocja dotyczy zarówno kawiarni przy ulicy Kaszubskiej, jak i na PKP.

- ETNO CAFÉ ukryło pod hasłem „KAWA" drugi kubek kawy dla przyjaciela w prezencie.

- Między Wierszami, obdaruje pierwszych 100 klientów porcję kawy na wynos, do zaparzenia w domu. Dodatkowo, jedna z tych osób dostanie w prezencie bon podarunkowy na 2 kawy, do wykorzystania do końca października.

- Starbucks, w tym dniu zaprasza na degustacje kawowych kombinacji. Prócz tego osoby, które kupią kawę w ziarnach otrzymają dowolny napój w rozmiarze Tall.

Zobacz także: Międzynarodowy Dzień Kawy. Jak przygotować idealną kawę?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński