W Szczecinie to pizzeria Pizza, Pasta i Basta, która ma dwa lokale na lewobrzeżu, ubiega się o o certyfikat Associazione Verace Pizza Napoletana (Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej), którego misją jest promocja i ochrona prawdziwej pizzy neapolitańskiej.
Jak twierdzą znawcy pizzy, aby sprawdzić, czy pizzeria serwuje dobrą pizzę, najlepiej zamówić najbardziej znaną i powszechną Margheritę.
- Ale w Szczecinie to nie jest popularna pizza - mówi Tomasz Tobiański, który serwuje swoja pizzę w dwóch lokalach - Kredowej w Policach i Italiano w Szczecinie. - Polacy lubią pizze wypasione. Muszą mieć sporo składników, aby było można najeść się do syta - uważa.
W jego lokalach najchętniej szczecinianie zamawiają pizzę Mafia.
- To placek z szynką, boczkiem, pieczarkami, papryka i cebulą - opowiada, ale przyznaje, że nie wie dlaczego w Polsce dzień pizzy przypada w innym terminie niż we Włoszech.
- U nas to 9 lutego obchodzimy Dzień Pizzy - podkreśla.
Bo to Międzynarodowy Dzień Pizzy, który obchodzony jest na całym świecie, przypada właśnie w dniu 9 lutego.
Z kolei dane Glovo pokazują, że niekwestionowaną królową pizz w dostawie jest Pepperoni. Równie chętnie wybieramy także Margheritę oraz Capriciosę, czyli klasyczną pizzę z szynką i pieczarkami. Tuż za podium uplasowała się pizza Prosciutto e rucola z włoską suszoną szynką i rukolą, a także hawajska.
- Polacy chętniej wybierają lokalne pizzerie, niż te zrzeszone w przez globalne sieci – 56 proc. zamówień pochodzi właśnie z pojedynczych lokali - twierdza eksperci od pizzy.
ZOBACZ ZESZŁOROCZNY RANKING, A JAK BĘDZIE W TYM ROKU?:
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?