Dzień Pasztecika Szczecińskiego [wideo]

Marek Rudnicki

Wideo

Zobacz galerię (19 zdjęć)
Pasztecik szczeciński 20 października obchodzi swoje 46. urodziny. W tym roku po raz pierwszy w formie święta. - Chcielibyśmy, aby pasztecik, który jest naszą chlubą i dumą, był produkowany z najlepszych surowców, by wszyscy przyjezdni zachwalali ten smakołyk – mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Wideo z zeszłorocznych urodzin Pasztecika przy Wojska Polskiego

Pasztecik szczeciński jest zachodniopomorskim produktem tradycyjnym. Znany i lubiany przez szczecinian przysmak został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 13 grudnia 2010 r. Wniosek w tej sprawie złożyła Bogumiła Polańska, szefowa Baru Gastronomicznego „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46.

Zobacz także: "Zjedz pasztecika, wykop urzędnika". Protest przed urzędem [wideo, zdjęcia]

- W tym roku po raz pierwszy pasztecik szczeciński będzie promowany w formie święta - mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa. - Chcielibyśmy, aby pasztecik, który jest naszą chlubą i dumą, był produkowany z najlepszych surowców, by wszyscy przyjezdni zachwalali ten smakołyk.

Smak ciepłego, drożdżowego ciasta z farszem serowo-pieczarkowym znają niemal wszyscy mieszkańcy Szczecina i to już od wielu pokoleń i kilkudziesięciu lat. W ofercie jest także nadzienie z kapustą i grzybami, z jajkiem i oczywiście z mięsem wołowym. 20 października będzie obchodzić swoje 46 urodziny.

Zobacz także: "Wychowały się na nich już cztery pokolenia". Pasztecik szczeciński obchodzi 45. urodziny [wideo, zdjęcia]

- Samodzielnie przygotowujemy zarówno ciasto drożdżowe, jak i nadzienia. Pasztecik serwujemy na ciepło prosto z maszyny - mówi twórczyni paszteciku, Bogumiła Polańska. - Początkowa wersja dla wszystkich, czyli z mięsem wołowym, z biegiem lat rozszerzona została o farsze serowo-pieczarkowy, z kapustą i grzybami oraz jajkiem, zyskując tym samym uznanie wegetarian.

Czytaj również: Pasztecik Szczeciński. Kto go wymyślił?

Wicemarszałek na konferencji prasowej zapowiadającej Dzień Pasztecika Szczecińskiego, przedstawił Pełnomocnika Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego ds. Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Funkcje tę społecznie pełnić będzie dr hab. profesor US Bogdan Matławski.

Pełnomocnik jest profesorem Uniwersytetu Szczecińskiego w Katedrze Etnologii i Antropologii Kulturowej na Wydziale Humanistycznym (kierownik Zakładu Pomorza i Skandynawii).

W 2009 roku za audycję "Kraj za miastem" został wyróżniony w kategorii "Publicystyka" w XVIII edycji Konkursu "Dziennikarz Roku 2008" organizowanym przez szczeciński oddział Stowarzyszenia Dziennikarzy Rzeczpospolitej Polskiej "Pomorze Zachodnie" oraz Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

- Wiedza na temat tradycyjnego rzemiosła stanowi wartość w dziedzictwie niematerialnym - mówi prof. Bogdan Matławski. - Umiejętności i technika wytwarzania, zwyczaje religijne, obyczaje, przekazy ustne mają ogromną wartość. Województwo zachodniopomorskie bardzo prężnie promuje już naszą zachodniopomorska kulturę kulinarną. To bardzo ważne.

Cztery szczecińskie punkty sprzedaży, oferujące pod nazwą pasztecik szczeciński produkt tradycyjny, zapraszają do spróbowania smakołyku w promocyjnej cenie.

Po tę tradycyjne warto udać się do:

- Baru Gastronomicznego „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46, skosztujemy wszystkie jego rodzaje: mięsny, serowo-pieczarkowy, z kapusta i grzybami oraz z jajkiem; wtorek – 20 października br. czynny w godz. 10.00-19.00;

- Pasztecika w CH Molo przy ul. Mieszka I nr 73 gdzie posmakujemy serowo-pieczarkowego; wtorek – 20 października br. czynny w godz. 9.00 – 21.00;

- Mario Pasztecik Rynek Zdroje, ul. Mł. Polskiej 26 B, Pawilon nr 45, który oferuje pasztecik tradycyjny serowo –pieczarkowy; wtorek – 20 października br. czynny w godz. 10.00 – 18.00;

- „Pasztecik Galaxy”, Al. Wyzwolenia 18, 70-554 Szczecin, gdzie można skosztować pasztecik tradycyjny z nadzieniem serowo-grzybowym; wtorek – 20 października czynny w godz. 9.00-21.00.

Gs24.pl

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wpisz swoje imię
"Chcielibyśmy, aby pasztecik, który jest naszą chlubą i dumą, był produkowany z najlepszych surowców" - to ja pytam poprawicie wkoncu ten barszczyk na Woj.Polskiego? Zabarwione cos podkrecone sola i pieprzem. Przeciez koncentrat z burakow nie kosztuje majatku.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3