- Chrupiący, pulchny Pasztecik Szczeciński cieszy się popularnością nie tylko wśród mieszkańców ale także i turystów. Jego jakość oraz wyjątkowe cechy wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji zostały docenione i 7 lat temu trafił on na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zachęcam do degustacji, szczególnie w dniu jego święta – mówił wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60-tych XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania "pierożków", nazwanych pasztecikami.
Najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny, jednak w latach 80-tych produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem.
Receptura tego przysmaku oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku.
20 października br. pasztecik obchodzi 48 urodziny, więc z tej okazji można nabyć pasztecik w promocyjnej cenie 2,50 zł/ szt. Promocyjne paszteciki można kupić w:
- Barze Gastronomicznym „Pasztecik”, ul. Wojska Polskiego 46
- Paszteciku przy Hali Piastowskiej, ul. Barbary 1a
- Paszteciku CH Molo, ul. Mieszka I, nr 73
- Paszteciku Sp. z o.o., ul. Ks. Kard. Wyszyńskiego 10
Zobacz także: Dzień Pasztecika Szczecińskiego. Historia przysmaku w naszym mieście
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?