Oto sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy. A może Ty masz jakieś niecodzienne przepisy na danie z czekoladą. Pochwal się nimi koniecznie i prześlij nam, a my namówimy naszych czytelników, aby spróbowali twojego przysmaku.
Mazurek czekoladowy. Przepis
Co jest potrzebne
Ciasto: 250 g mąki, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g masła, 3 żółtka.
Mazurek czekoladowy jak zrobić
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 26 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, i cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i miksować lub rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie pokroić w plastry i wyłożyć ciastem spód formy. Na samych brzegach ciasta można odcisnąć wzorki za pomocą widelca.
Piec na złoty kolor przez około 20 - 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Polewa czekoladowa na mazurek wielkanocny. Przepis
Co jest potrzebne
50 g masła, 100 g słodkiej śmietanki 30- 36%, 100 g czekolady gorzkiej, 50 g cukru pudru.
Polewa czekoladowa jak ją zrobić
Pokrojone na kawałki masło, śmietankę, czekoladę połamaną na kawałki i cukier puder przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Ostudzoną polewę wylać na ciasto.
Ciasto można udekorować według uznania, np. posypując orzechami włoskimi.
Smacznego!
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?