reklama

Dzień Czekolady 2018. Jakie korzyści płyną dla zdrowia z czekolady?

Paula GoszczyńskaZaktualizowano 
Kilkaset lat temu czekolada pojawiła się w Europie i od tamtej pory nie ma sobie równych. Oprócz wybornego smaku posiada korzyści dla zdrowia
Kilkaset lat temu czekolada pojawiła się w Europie i od tamtej pory nie ma sobie równych. Oprócz wybornego smaku posiada korzyści dla zdrowia Pixabay.com.pl
Smakołyk, który skradł serca milionom. Doczekał się wielu odmian oraz wypieków na jego bazie. Czekolada jest uwielbiana już od setek lat. Z okazji jej dnia, który obchodzimy 12 kwietnia, warto przypomnieć jej historię.

Kilkaset lat temu...

Pierwszym Europejczykiem, któremu dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Napój jednak go nie zachwycił - był bowiem wyjątkowo pikantny i gorzki. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii w 1528 roku za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa. Pierwsi Europejczycy, którzy pijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią - aromatyczne dodatki spowodowały, że stał się ich przysmakiem.

Udowodniono, że czekolada charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem. Spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie.

Pyszna i wartościowa

Gorzka czekolada jest produktem o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Obecne w czekoladzie flawonoidy z rodziny polifenoli mogą hamować utlenianie cholesterolu LDL. Możliwe jest także, że tłuszcze zawarte w kakao i wysokiej jakości czekoladzie (niezawierającej kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans oraz sztucznych kwasów krótkołańcuchowych) chronią przed nowotworem piersi.

Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo, wapń czy cynk.

Dzień Czekolady. Rodzaje czekolady i skład

Dodatkowo ten popularny na całym świecie smakołyk wywołuje odczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból. Pamiętajmy jednak, że zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka tego deseru powinna wynosić maksymalnie 50 gramów i lepiej skusić się na gorzką odmianę.

Popularna na całym świecie

Trudno zliczyć, ile odmian czekolady produkuje się w dzisiejszych czasach. Każda z nich ma jednak swoich zagorzałych zwolenników. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie. I wciąż jest im mało.

Wideo

Materiał oryginalny: Dzień Czekolady 2018. Jakie korzyści płyną dla zdrowia z czekolady? - Echo Dnia Świętokrzyskie

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3