MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Patison, często nazywany letnią dynią, to podobnie jak...
fot. 123RF

Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin dyniowatych!

PATISON

Patison, często nazywany letnią dynią, to podobnie jak cukinia i kabaczek – odmiana dyni zwyczajnej. W odróżnieniu od podłużnej cukinii, najczęściej okrągłej, kulistej dyni, patison kształtem przypomina talerz UFO o falistych brzegach.

Kolebką tego warzywa jest najprawdopodobniej Ameryka Północna, a w krajach śródziemnomorskich został rozpowszechniony dzięki Hiszpanom. Początkowo uprawiany był wyłącznie jako roślina ozdobna, ze względu na wyjątkowy kształt owoców.

Najsmaczniejsze są młode, nieduże patisony, których nie trzeba obierać. Starsze warzywa wymagają pozbawienia skórki, która jest twarda i trudna do rozgotowania. Patisony mają smak delikatniejszy niż dynia i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczej najbliższe są cukinii. Podobnie jak ona dostarczają niewielu kilokalorii, sporo potasu, magnezu i beta-karotenu.

Patisony to warzywo idealne do przetworów domowych. Drobne, młode okazy zalane marynatą i szczelnie zamknięte w słoiku, będą zimą ciekawym dodatkiem do dań obiadowych i surówek.

Zobacz również

Wspólny koncert orkiestr Straży Granicznej w Gdańsku!

Wspólny koncert orkiestr Straży Granicznej w Gdańsku!

Jaromír Nohavica w Łodzi. Koncert z duchem folkloru i prawdziwości!

Jaromír Nohavica w Łodzi. Koncert z duchem folkloru i prawdziwości!

Polecamy

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci

Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci

ORLEN Wyścig Narodów - czas na kolarskie święto!

ORLEN Wyścig Narodów - czas na kolarskie święto!