Jak uniknąć infekcji oddechowej lub przyspieszyć wyzdrowienie, jeśli już chorujemy? Warto sięgnąć po tzw. naturalne antybiotyki. Produkty znane ze swojego działania przeciwzapalnego i zwalczającego patogeny, a także wspierającego układ immunologiczny ze strony mikroflory jelitowej. to zwłaszcza czosnek, cebula, imbir i kurkuma. To właśnie one stanowią najważniejszą część leczniczych receptur.
Polecane przez nas warzywa, owoce i przyprawy w połączeniu z sokiem z cytryny i miodem pszczelim w naturalny sposób wspomogą walkę z infekcją i wesprą odporność organizmu na patogeny.
Są jednak warunki skutecznego działania naturalnych środków: trzeba zacząć zażywać je jak najszybciej po zauważeniu objawów rozwijającej się choroby oraz przyjmować regularnie – zwłaszcza, jeśli mają długofalowo wspomóc system immunologiczny.
Sprawdź, jak przygotować 7 najbardziej polecanych receptur wspierających odporność!
Co ważne, do spożywania niektórych z polecanych składników istnieją pewne przeciwwskazania. Warto pamiętać, że syropy i inne receptury z cebulą, czosnkiem czy imbirem nie są odpowiednie dla osób z ostrymi nieżytami żołądka i jelit. Mogą też nie być dobrym rozwiązaniem przy niskim ciśnieniu krwi, jak również w przypadku stosowania leków m.in. obniżających ciśnienie czy rozrzedzających krew, ponieważ ich składniki mogą nasilać to działanie.
W przypadku przewlekłego zażywania jakichkolwiek leków stosowanie silnie działających receptur naturalnych najlepiej skonsultować uprzednio z lekarzem.
Kuchenne składniki też wzmacniają odporność! Zobacz: 12 antywirusowych ziół i przypraw.
Polecamy także:
Zdrowie całej rodziny pod kontrolą
W Pile rozmawiano o przyszłości szpitali
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?