W skrócie:
Domowa mielonka w słoiku to prawdziwy rarytas. Samodzielnie zrobiona konserwa to gwarancja użycia jakościowych składników, możliwość kontrolowania ilości użytej soli oraz przypraw. Wieprzowina przygotowana w ten sposób będzie delikatna i apetyczna. Wybieraj mięso z odpowiednią ilością tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Poznaj przepis na obłędną w smaku domową mielonkę do słoika.
Mielonka w słoiku – przepis do spiżarni
Liczba porcji: 2 słoiki.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka, karkówka z tłuszczem, boczek,
15 g soli nie jodowanej,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka czarnego pieprzu,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
100 ml wody lub bulionu warzywnego,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego.
Jak zrobić mielonkę w słoiku?
Sposób przygotowania:
Na początku wieprzowinę osusz i pokrój na 3 cm kostkę.
Następnie pokrojone mięso przepuść przez maszynkę do mięsa. Warto użyć sitka o średnich oczkach, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Część mięsa (około 20 procent) możemy zmielić na drobniejszym sitku, co sprawi, że mielonka będzie miała jednorodną konsystencję.
Do mielonego mięsa wieprzowego dosyp sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe wraz z zielem angielskim.
Wszystkie składniki wymieszaj, aż składniki równomiernie się połączą.
Dolej wybrany przez siebie płyn, czyli wodę lub bulion. W trakcie powoli mieszaj.
Masa na mielonkę w słoiku powinna być jednorodna i dość zwarta.
Wymieszaną masę włóż do wyparzonych wrzątkiem słoików i dokładnie ubijaj do środka, aby pozbyć się bąbelków powietrza.
Słoiki wypełniaj mielonką do około 2/3 wysokości.
Jednym energicznym ruchem zakręć słoiki.
Słoiki z mielonką umieść w dużym garnku z wyłożoną na dnie ściereczką kuchenną, zalej wodą do ¾ wysokości i gotuj na małej mocy palnika przez około 2 godziny.
W ten sposób mielonka w słoikach będzie pasteryzowana. Dzięki temu przedłużysz przydatność do spożycia.
Po ugotowaniu mielonki w słoikach odstaw mięso do ostygnięcia w garnku.
Gotową mielonkę w słoiku wyjmij z garnka, wytrzyj ręcznikiem do sucha i przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepsza będzie lodówka lub spiżarnia w piwnicy.
Prawidłowo zrobiona domowa mielonka wieprzowa w słoiku może być przechowywana nawet do 6 miesięcy. Mielonka w słoiku jest najsmaczniejsza po kilku dniach, gdy mięso przejdzie smakiem aromatycznych przypraw.
Sposób podania mielonki w słoiku
Domową mielonkę w słoiku możesz zjeść nie tylko z chlebem w ramach przekąski lub drugiego śniadania. Taką mielonkę możesz dodać także do gulaszu lub sałatek jako dodatek na zimno. Sprawdzi się także jako porcja mięsa w porze obiadowej na gorąco z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Możesz także polać ją sosem chrzanowym jak sztukę mięsa.
Mam nadzieję, że ten przepis zainspiruje cię do zrobienia domowych wędlin dla całej rodziny. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?