2 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/29/f4/63a409df46555_o_large.jpg)
fot. olgavolodina/123RF
Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Wspierają pracę układu krwiotwórczego
Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w skład hemoglobiny, czyli związku ułatwiającego transport tlenu do wszystkich komórek organizmu, a także usuwającego z nich dwutlenek węgla i inne produkty oddychania komórkowego. Sok, zakwas z buraka oraz barszcz czerwony polecane są szczególnie pacjentom z anemią oraz osobom starszym, ze względu na pogorszenie funkcji wytwarzania krwinek czerwonych.