Dla serca - pół jabłka dziennie

Redakcja
Jeśli nie chcesz umrzeć przedwcześnie na zawał, udar mózgu lub inną chorobę układu krążenia, jedz produkty bogate w witaminę C - zachęcają po raz kolejny naukowcy.

Tym razem czynią to badacze z Cambridge. - Z naszych badań wynika, że witamina C obecna w naturalnych produktach wyraźnie zmniejsza ryzyko dolegliwości sercowych - informuje prof. Kay-Tee Khaw, główny autor badań. Jego zespół ustalił, że wysokie stężenie witaminy C w organizmie przyczynia się do zwiększenia produkcji niektórych hormonów i enzymów chroniących nasze komórki przed uszkodzeniem. Przybywa też kolagenu - białka, które nadaje naszemu ciału sprężystość i elastyczność.

Naukowcy z Cambridge objęli obserwacjami 20 tys. mieszkańców hrabstwa Norfolk w Wielkiej Brytanii - kobiet i mężczyzn w wieku od 45 do 79 lat. Przez cztery lata badano ich zdrowie.

Między innymi regularnie sprawdzano w ich krwi poziom rozmaitych substancji odżywczych i mikroelementów, w tym witaminy C. Uczeni zauważyli, że osoby z mniejszą ilością tego związku wcześniej umierały. - Kilka razy sprawdzaliśmy wyniki, bo byliśmy nimi zaskoczeni. Za każdym razem konkluzja była jednak podobna: im mniej witaminy C we krwi, tym większe ryzyko przedwczesnego zgonu - mówi współautorka badań Alsa Welch.

Jej zdaniem zwiększenie dziennej dawki owoców i warzyw o zaledwie 50 gramów (pół jabłka) powoduje, że spada ryzyko zachorowania na serce.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie