Deser z warzyw? To możliwe. Pokochasz te pyszne słodkości. Możesz je jeść nawet na diecie
Ciasteczka z cukinii z polewą z białego sera
Cukinia doskonale sprawdza się nie tylko w plackach, na słono, ale też w ciasteczkach, na słodko. Sprawdzamy jeden z wielu przepisów.
SKŁADNIKI:
- 18 dkg cukinii
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki esencji cytrynowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 tabliczka czekolada mleczna
- 1 tabliczka czekolada deserowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
- Odciśnij nadmiar płynu i przełożyć do miski.
- Do cukinii dodaj margarynę, cukier, esencję cytrynową, proszek do pieczenia, jajko, płatki i mąkę
- Obie czekolady (mleczną i gorzką) grubo posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
- Szybko zagnieć ciasto
- Z przygotowanego ciasta formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20 minut.
- Ciasta powinny być lekko zarumienione.
- Po ostudzeniu ciasta staną się półkruche