Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania na każdą kieszeń

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
W barze „Koziołek Matołek” w Słupsku dwudaniowy obiad można zjeść już za 10 zł. Do wyboru jest zawsze kilka zup oraz kilkanaście innych dań
W barze „Koziołek Matołek” w Słupsku dwudaniowy obiad można zjeść już za 10 zł. Do wyboru jest zawsze kilka zup oraz kilkanaście innych dań
Jednym z kandydatów w plebiscycie Nasze Dobre z Pomorza jest firma "Społem" PSS Słupsk, która zgłosiła swoje bary mleczne - "Koziołek Matołek" i "Poranek"

Na słupskim rynku gastronomicznych bary mleczne "Koziołek Matołek" i "Poranek" mają status niemal kultowych lokali. Oba działają już ponad 40 lat, mają swoich stałych klientów i ciągle zdobywają nowych.

Bary mleczne stanowią rodzaj baru szybkiej obsługi opartego na tradycyjnej kuchni. Bez przesady można stwierdzić, iż bary mleczne słupskiego "Społem" stały się trwałym elementem miejsowej kultury gastronomicznej. W przeciwieństwie do barów szybkiej obsługi na wzór fastfoodów bary "Społem" w Słupsku charakteryzują niskie ceny dań.

Bar "Koziołek Matołek" przy ul. Lutosławskiego 21 w Słupsku działa od końca lat 60. XX wieku. Wcześniej w tym samym obiekcie również działał lokal gastronomiczny. Od początku wnętrze baru było ozdobione portretami bajkowego Koziołka Matołka. Zachowano je nawet wtedy, kiedy przed kilkunastoma laty lokal przeszedł generalny remont.

Dziennie bar "Koziołek Matołek" wydaje ponad sto obiadów, a także przygotowuje garmażerkę dla sklepów należących do "Społem" PSS Słupsk. Do baru można też wpaść na tanie, tradycyjne śniadanie (jajecznica, bułka z masłem i serem, kakao), bo jest otwarty już od godz. 8. W godzinach obiadowych najpopularniejsze są naleśniki, a także pierogi. Wzięciem cieszą się także zupy i dania mięsne, podawane z zestawem surówek. Przypomnijmy, że "Koziołek Matołek" jest laureatem naszego niedawnego plebiscytu "Smaki Pomorza", w którym zajął trzecie miejsce.
Również od końca lat 60. XX działa w Słupsku bar "Poranek". Nazwa tego baru oraz jego adres - Wojska Polskiego 47 - zna niemal każdy mieszkaniec miasta. To jedyny w Słupsku lokal gastronomiczny z tanimi obiadami, który jest czynny przez cały tydzień (w dni robocze w godz. 7.30-18, a w soboty i niedziele od godz. 9 do 17). Każdego dnia w "Poranku" stołuje się 500-600 osób.

W menu zawsze jest wybór kilku zup oraz popularne drugie dania: naleśniki, pierogi, kopytka, kotlety ziemniaczane i jajeczne oraz dania mięsne, np. pulpety, udka z kurczaka, pieczenie i kotlety. Do tego dochodzi szeroki asortyment sałatek i dodatków.

Ciekawostką baru Poranek jest działająca tam (w osobnym pomieszczeniu) pizzeria. To najstarszy lokal w Polsce, który piecze pizze. Powstał w 1974 roku i od tego czasu serwowana w nim pizza jest wypiekana według tej samej receptury w tym samym piecu. Zresztą, także wystrój pizzeri w zasadzie nie zmienił się.

Zarówno "Poranek", jak i jego pizzeria, mają grono stałych smakoszy. Wielu słupszczan, którzy mieszkają już gdzie indziej, z nostalgią wspomina smaki z obu lokali. Wystarczy poczytać profil "Poranka" na facebooku.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dania na każdą kieszeń - Głos Koszaliński

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński