Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy smażalnie nie oszukują? Sanepid bada DNA ryb

mk
Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego badają DNA ryb, które podawane są w nadmorskich restauracjach.

Badania będą przeprowadzane na zlecenie Wojewódzkiej Inspekcji Handlowej w Szczecinie. Mają potwierdzić czy ryby serwowane w restauracjach są tymi, które widnieją w menu. Czy pstrąg to rzeczywiście pstrąg, a halibut to halibut.

Jeżeli badania wykażą, że ktoś oszukuje konsumentów i podaje im inne ryby, może zapłacić karę od tysiąca złotych do 10 procent ubiegłorocznego przychodu.

Kontrole potrwają do końca wakacji.

**Więcej na ten temat we wtorkowym, papierowym wydaniu Głosu Szczecińskiego oraz w

e-wydaniu "Głosu"

**

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński