Spis treści
Picie kawy to zwiększe ryzyko zgonu przy nadciśnieniu
Wiele osób nie wyobraża sobie zaczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Niskie i umiarkowane picie tego naparu wpływa dobroczynnie na układ krążeniowo-sercowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy rozwoju choroby wieńcowej serca.
Naukowcy z Japonii postanowili sprawdzić, czy jest ono równie bezpieczne dla osób z nadciśnieniem. Zbadali oni związek między piciem dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie a zwiększoną śmiertelnością u osób z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.
Badanie kohortowe obejmowało nieco ponad 18 tys. osób w wieku od 40 do 79 lat i trwało prawie przez 2 dekady. Jego uczestnicy wypełnili kwestionariusze dotyczący stylu życia, diety i historii medycznej oraz zostali poddani badaniom lekarskim. Podzielono ich na cztery kategorie związane z wartością ciśnienia krwi:
- optymalne i prawidłowe: poniżej 130 / poniżej 85 mmHg,
- wysokie normalne: 130–139 / 85-89 mmHg,
- nadciśnienie stopnia 1: 140-159 / 90-99 mmHg,
- nadciśnienie stopnia 2: 160-179 / 100-109 mmHg,
- nadciśnienie stopnia 3: równe lub powyżej 180 / równe lub powyżej 110 mmHg.
W trakcie trwania badania doszło łącznie do 842 zgonów z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że spożycie kawy wiązało się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu tych schorzeń u osób z nadciśnieniem 2. i 3. stopnia. Nie stwierdzono negatywnego wpływu kawy na stan osób z optymalnym normalnym i wysokim ciśnieniem krwi, a także z nadciśnieniem pierwszego stopnia.
– Odkrycia te mogą wspierać twierdzenie, że osoby z bardzo wysokim ciśnieniem krwi powinny unikać picia nadmiernej ilości kawy – powiedział Medical News Today starszy autor badania dr Hiroyasu Iso, dyrektor Instytutu Badań nad Globalną Polityką Zdrowotną w Tokio.
Jednocześnie sprawdzono, czy spożycie zielonej herbaty wiąże się ze zwiększonym ryzkiem śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. Okazało się, że nie miało ono wpływu na osoby z żadnej z kategorii.
Jaka dawka kawy jest bezpieczna dla osób z wysokim ciśnieniem krwi?
Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców nie wykryło żadnego ryzyka związanego z piciem jednej filiżanki kawy przez osoby z dużym nadciśnieniem. Zielona herbata – zawierająca trzy razy mniej kofeiny niż kawa – pita w dowolnym ilościach, także nie wpływała negatywnie na stan zdrowia badanych.
Wyniki wcześniejszych badań wykazały, że picie od 1/2 do 3 porcji (1 porcja to 200 ml) kawy dziennie korelowało z mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia udaru krwotocznego, zgonu z powodu chorób serca oraz innych powodów u osób bez stwierdzonych schorzeń kardiologicznych. Osoby przyjmujące takie ilości kawy było o 12 procent mniej narażone na przedwczesny zgon, w tym związany z chorobą wieńcową serca czy wywołany udarem mózgu.
Oznacza to, że picie jednej filiżanki kawy przez osoby z nadciśnieniem 2. i 3. stopnia oraz większych ilości (do trzech porcji o łącznej dawce ok. 200 mg kofeiny) przez osoby bez chorób kardiologicznych jest bezpieczne dla zdrowia, a w niektórych przypadkach może działać korzystanie na organizm.
Źródła:
- Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension Journal of the American Heart Association
- Severe hypertension: Drinking too much coffee may double mortality risk Medical News Todat
Miej ciśnienie pod kontrolą
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?