Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy jajka naprawdę podwyższają poziom cholesterolu? Fakty i mity

imo
123RF
Żółtka zawierają 186 miligramów cholesterolu (62 procent zalecanej dziennej dawki). Przyjęło się, że po zjedzeniu jajka cholesterol we krwi podnosi się i powoduje choroby serca. Jednak badania pokazują co innego.

W przypadku zjedzenia większej ilości cholesterolu nasza wątroba produkuje go mniej. Cholesterol z pożywienia nie wpływa na stężenie cholesterolu w osoczu krwi. Najlepiej jeść jajka na miękko lub w formie delikatnie ściętej jajecznicy.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Jaja w diecie - ile zniesie nasz organizm?

Szereg badań pokazuje, że prawie we wszystkich przypadkach spożycie jaj podnosi poziom cholesterolu HDL („dobrego”), liczba i poziom cholesterolu frakcji LDL („złego”) zwykle nie zmienia się, a w pewnych przypadkach minimalnie podnosi się. Ludzie, którzy mają podwyższone stężenie LDL, mają jednocześnie mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca. Zatem nawet jeśli jaja mogą powodować łagodne zwiększenie stężenia całkowitego cholesterolu, nie jest to powód do niepokoju. Zawarte kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w jajkach mogą obniżać stężenia trójglicerydów we krwi. Zawartość luteiny, zeaksantyny i przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czy jajka naprawdę podwyższają poziom cholesterolu? Fakty i mity - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński