Jak zrobić wigilijne dania w wersji roślinnej? Warto sięgnąć zarówno po tradycyjne zamienniki produktów zwierzęcych, jak i te całkiem nowoczesne. Wykorzystaj modę na produkty roślinne, dzięki której ich wytwarzaniem zajmują się kolejne firmy, w tym również krajowi potentaci branży mięsnej i mlecznej. Smaczne zamienniki wędlin, mleka, serów i jaj są coraz szerzej dostępne w sprzedaży. Teraz nawet w dyskontach i sklepach osiedlowych regularnie pojawiają się i wygodne nowości, których warto przynajmniej spróbować.
Sprawdź, czym i jak zastąpić produkty zwierzęce w daniach serwowanych na Wigilię i Boże Narodzenie!
Dzięki naszym radom przygotujesz tradycyjne świąteczne potrawy w wersji całkiem roślinnej – lub chociaż pozbawionej najbardziej problematycznych składników. Dzięki temu na wspólnym stole mogą znaleźć się wszystkie 12 potraw, a tym klasyki takie jak sałatka jarzynowa, ryba po grecku, smażona i w śmietanie, a także pierogi, zupa grzybowa, paszteciki, pasztety, makowiec, kutia i sernik.
Dowiedz się więcej na temat:
ZOBACZ: Czy wszystkie świąteczne potrawy są ciężkie i tuczące? Ekspert: Milena Nosek, dietetyczka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?