Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść zimą? Jak powinna być dieta zimą? Co powinno się w niej znaleźć? [WIDEO, Kulisy zdrowia]

Anna Folkman
Anna Folkman
Co jeść zimą? - radzi dietetety
Co jeść zimą? - radzi dietetety 123rf
Co jeść zimą? Kiszonki, cytrusy, dynia, czosnek, cebula i imbir. To tylko niektóre produkty, które powinny znaleźć się w naszym koszyku po wizycie w warzywniaku. Jakie elementy diety szczególnie służą nam zimą. Rozmawiamy o tym z Katarzyną Piotrowską, dietetyczką.

Co jeść zimą?

Podstawą zdrowego żywienia jest regularność posiłków. Należy jeść co około 3-4 godziny.

Dieta (również zimą) powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i preferencji, takich jak:

  • aktywność fizyczna,
  • wiek,
  • płeć,
  • stan fizjologiczny,
  • rodzaj wykonywanej pracy.

Dieta zimą? Lokalne produkty nieprzetworzone

Należy wybierać nieprzetworzone produkty dostępne w naszym rejonie. Zimą gama owoców i warzyw zdecydowanie zawęża się, stąd wybierajmy europejskie dary natury. Im większa odległość uprawy warzyw i owoców od Polski, tym roślina musiała być szybciej zerwana, dłużej transportowana. Efektem tego jest zrywanie niedojrzałych warzyw i transportowanie ich w folii lub zasypanych środkami chemicznymi.

Kolejną ważną wskazówką w wyborze produktów jest czytanie ich składu, im jest krótszy tym lepiej.

Drugim ważnym składnikiem zdrowej diety są produkty pełnoziarniste:

  • pieczywo,
  • ale i kasze,
  • ryże,
  • makarony.

Możemy spożywać je na obiad, ale również na kolację w formie warzywnych zapiekanek, np. zapiekanka makaronowa z brokułem i szpinakiem lub legendarny ryż z jabłkami i cynamonem.

Źródła białka:

  • ryby,
  • jaja,
  • nabiał,
  • mięso drobiowe - jak najbardziej.
  • Mięsa raczej gotowane, duszone czy pieczone, rzadziej smażone w panierce.

Urozmaicajmy swoje dania:

  • orzechami,
  • nasionami,
  • pestkami.

Można nimi posypywać zupy, kanapki, dania obiadowe.

Pamiętajmy, że spożywanie posiłków ma na celu odżywienie organizmu i dostarczenie mu energii, dlatego nie głodźmy naszych ciał, jedzmy do sytości i cieszmy się z luksusu zdrowego stylu życia!

Od 2014 roku Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 7 porcji warzyw i owoców dziennie. Porcja to tyle, co mieści się w pięści.

Podsumowaniem diety, która ma dać nam zdrowie powinien być ruch, nawet ten najmniejszy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński