MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE https://www.gettyimages.com/beats3
Jedzenie produktów sezonowych wpływa pozytywnie na nasze zdrowo. Właśnie dlatego warto sięgać po warzywa i owoce, które trafiają prosto „z pola na nasze talerze”. Wybierając je, wspieramy nie tylko nasz organizm, ale także lokalny rynek. Zobacz, w co warto zaopatrywać się w warzywniaku w maju, aby cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych.

Spis treści

Co jeść w maju, aby było smaczne i zdrowe?

Wiosną stoiska z warzywami zaczynają wypełniać się głównie zielonymi, liściastymi warzywami, choć nie brakuje także czerwieniących się truskawek czy rabarbaru.

To czas, kiedy śmiało można sięgać po różnego rodzaju sałaty, rzodkiewkę oraz młodą kapustę. Szczególnie warto skupić się na tych warzywach, których sezon trwa najkrócej – znajdziesz je w naszej galerii.

Warzywa i owoce, które warto jeść w maju. Kuszą smakiem i kolorami

Dlaczego warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce?

Powoli rozpoczyna się sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych.

Ponadto wybierając lokalne produkty, wspieramy rodzimy biznes i zmniejszamy ślad węglowy powstający przy transporcie towarów. Sezonowe warzywa i owoce, w przeciwieństwie do importowanych, zazwyczaj kupujemy dojrzałe i świeże. Dzięki temu nie wymagają one używania dodatkowych środków przedłużających trwałość.

Istotny może być też aspekt ekonomiczny. Warzywa i owoce są zazwyczaj najtańsze w szczycie sezonu. Przygotowywanie jadłospisu z uwzględnieniem tego, co aktualnie jest najbardziej dostępne, możne okazać się bardzo korzystne dla naszego domowego budżetu.

Na te warzywa właśnie zaczyna się sezon. Po te produkty najlepiej sięgać podczas zakupów

Sezon na lokalne warzywa i owoce dopiero powoli się rozkręca. Najlepsze dopiero przed nami, ale już możemy cieszyć się smakiem wielu świeżych warzyw. Na straganie warto obecnie sięgnąć po:

  • buraki,
  • czosnek,
  • cebulę,
  • groszek cukrowy,
  • młodą kapustę,
  • koperek,
  • marchew,
  • natkę pietruszki,
  • pietruszkę,
  • rzodkiewkę,
  • sałaty,
  • selera,
  • szczypiorek.

Zobacz także:

Lubisz jeść szparagi? To świetnie, bo skorzysta na tym zarówno Twoja figura, jak i serce. Zobacz, na kolejnych slajdach, dlaczego warto jeść je na co dzień.

Co dzieje się z twoim organizmem, kiedy jesz szparagi? Pomog...

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Fala upałów w Polsce. Będzie bardzo gorąco

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe - Gazeta Pomorska

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński