Spis treści
Co jeść w czasie brania antybiotyku?
Antybiotyki stosuje się w leczeniu infekcji bakteryjnych. Ich działanie polega na zatrzymaniu infekcji lub zapobieganiu jej rozprzestrzenianiu się. Przyjmowanie probiotyków może wspomóc trawienie i zmniejszyć skutki uboczne (w tym biegunkę). Pomocna może być też odpowiednia dieta.
Czego nie wolno jeść przy antybiotyku?
Tak jak niektóre pokarmy mogą być pomocne w trakcie i po antybiotykoterapii, tak jedzenie i picie innych może zmniejszyć skuteczność antybiotyków. Czego lepiej unikać?
Jedzenie grejpfrutów lub picie soku grejpfrutowego może uniemożliwić organizmowi prawidłowe rozkładanie leków. Badania pokazują, że sok grejpfrutowy może również wpływać na skuteczność niektórych antybiotyków.
Dowiedz się więcej o wpływie soku grejpfrutowego na leki.
Na wchłanianie antybiotyków może też wpływać żywność uzupełniona wapniem, jak np. sok pomarańczowy wzbogacony wapniem.
Czy podczas przyjmowania antybiotyków można pić alkohol?
Podobnie jak w trakcie przyjmowania innych leków, lepiej jest unikać picia alkoholu podczas antybiotykoterapii. Choć w większości przypadków umiarkowane picie alkoholu nie zakłóca działania antybiotyków, to może wpływać na pogorszenie skutków ubocznych.
Szczególnie odradzane jest picie alkoholu, gdy zażywamy Metronidazol i Tinidazol. Picie alkoholu podczas przyjmowania jednego z nich może spowodować poważną reakcję. Mogą wystąpić następujące objawy:
- ból brzucha,
- nudności,
- uderzenia gorąca,
- szybkie lub nieregularne bicie serca,
- bóle głowy,
- zawroty głowy,
- senność.
Nie powinno się pić alkoholu przez kolejne 48 godzin po zakończeniu przyjmowania metronidazolu i przez 72 godziny po zakończeniu przyjmowania tinidazolu.
Czy antybiotyk może spowodować biegunkę? Skutki uboczne antybiotyków
Antybiotyki to leki, które leczą infekcje bakteryjne. Mimo wielu zalet mogą powodować skutki uboczne, takie jak biegunka, ból brzucha i utrata apetytu.
Antybiotyki często powodują działania niepożądane ze strony przewodu pokarmowego. W czasie brania antybiotyków mogą wystąpić:
- nudności,
- biegunka,
- wzdęcia,
- niestrawność,
- ból brzucha,
- utrata apetytu.
Choć te skutki uboczne mogą być nieprzyjemne, to zwykle szybko mijają. Spożywanie określonych pokarmów może pomóc w ich zapobieganiu.
Źródła:
- Antibiotics Cleveland Clinic
- The effects of grapefruit juice on the pharmacokinetics of erythromycin European Journal of Clinical Pharmacology
- Probiotics impact the antibiotic resistance gene reservoir along the human GI tract in a person-specific and antibiotic-dependent manner Nature
- Interactions National Health Service
- What should you eat while taking antibiotics? Medical News Today