Chleb ze smalcem i rybą

Agnieszka Pochrzęst, 12 marca 2005 r.
Marcin Skrzypek ze Szczecina (drugi z lewej) został wyróżniony na konkursie młodych kucharzy europejskich. O przepis na pieczywo ze skwarkami Daniela Laskowskiego (pierwszy z prawej) prosili koledzy po fachu z Francji. Jury zachwycało się babką staropolską zrobioną przez Piotra Bajdę (czwarty z lewej). Robert Zakrzewski (piąty z lewej)wyczarował z ciasta Basztę Siedmiu Płaszczy. W jury konkursu zasiadał Wiesław Kartasiński, szef kuchni restauracji Radisson (pierwszy z lewej) i Leszek Płonka, szef cukierni "Lwowska” (trzeci z lewej).
Marcin Skrzypek ze Szczecina (drugi z lewej) został wyróżniony na konkursie młodych kucharzy europejskich. O przepis na pieczywo ze skwarkami Daniela Laskowskiego (pierwszy z prawej) prosili koledzy po fachu z Francji. Jury zachwycało się babką staropolską zrobioną przez Piotra Bajdę (czwarty z lewej). Robert Zakrzewski (piąty z lewej)wyczarował z ciasta Basztę Siedmiu Płaszczy. W jury konkursu zasiadał Wiesław Kartasiński, szef kuchni restauracji Radisson (pierwszy z lewej) i Leszek Płonka, szef cukierni "Lwowska” (trzeci z lewej). Marcin Bielecki
Kaczkę z żurawiną w sosie kawowym przygotował Marcin Skrzypek, kucharz z "Karczmy Polskiej" na prestiżowym konkursie młodych kucharzy europejskich, który odbył się w Nantes.

Piekarze ze Szczecina jury X Mistrzostw Europy Piekarnictwa Artystycznego zaskoczyli chlebem ze skwarkami, z pomidorami i łososiem.

Niestety nasi reprezentanci nie zdobyli medalowych miejsc. Zostali jednak zauważeni wśród dziewięciu ekip, które wzięły udział w konkursie. Gotowali obok Włochów, Francuzów, Finów i Hiszpanów.

Złoto i 4,5 tys. euro trafiły do kucharza z Finlandii, najlepszy wśród piekarzy okazał się uczestnik ze Szwajcarii.

Piotr Bajda upiekł 6 ciasteczek m.in. kopyto cynamonowo-migdałowe, miniaturkę staropolskiej babki oraz warkocz makowy.

- Trafił nam się piekarnik, który przypalał. Włosi i Hiszpanie spalili w nim swoje dania - opowiadał wrażenia z udziału w mistrzostwach Piotr Bajda z cukierni "Bajdek" ze Szczecina. - My jesteśmy przyzwyczajeni do kombinowania, bo na takim sprzęcie pracujemy na co dzień, dlatego nasze wypieki były idealne. Wszyscy się dziwili, jak to zrobiliśmy.

Wszyscy uczestnicy promowali Szczecin. Robert Zakrzewski z cukierni Lwowska, który odpowiadał za sztukę kulinarną, zrobił z ciasta 80-centymetrowej wielkości Basztę Siedmiu Płaszczy.

O regionalne akcenty zadbał także piekarz Daniel Laskowski z cukierni Lwowska. Przygotował chleb z łososiem w kształcie ryby, ciemny chleb żytni ze skwarkami oraz ze śliwką i orzechami.

Kucharz Marcin Skrzypek do kaczki dodał Starki.

- Naszym uczestnikom nie zabrakło talentu i fantazji, ale doświadczenia - mówi Wiesław Kartasiński, szef kuchni hotelu Radisson SAS w Szczecinie, który był jurorem z konkursie na młodych kucharzy. - Występ na takim konkursie to ogromny stres. Żeby lepiej wypaść na mistrzostwach za dwa lata, musimy zjednoczyć siły. Chcę założyć stowarzyszenie szefów kuchni. Wspólnie wyłonimy ekipę najlepszych młodych kucharzy i będziemy ich trenować.

Zdaniem Wioletty Popczyk, przedstawiciela Loary Atlantyckiej w Szczecinie piekarze i kucharze ze Szczecina mają szansę wyjechać na staż do restauracji we Francji i tam uczyć się najnowszych trendów kulinarnych.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie