Catering na ponad tysiąc osób? - dla nich to nie problem

    Catering na ponad tysiąc osób? - dla nich to nie problem

    Mat. partnera

    Głos Szczeciński

    Aktualizacja:

    Głos Szczeciński

    Catering na ponad tysiąc osób? - dla nich to nie problem
    1/11
    przejdź do galerii

    ©Facebook

    Kuchnia domowa i śródziemnomorska, dania dla dorosłych i dla dzieci, na kameralne przyjęcie i na imprezę masową - oferta cateringowa podmiotów ekonomii społecznej wprowadzi w zachwyt niejednego organizatora wydarzeń.


    Wszystko zaczęło się od szkolnej stołówki. Rodzice dzieci ze Szkoły Podstawowej w Reptowie postanowili wziąć jakość żywienia uczniów w swoje ręce i powołali do życia Spółdzielnię Socjalną „Miedwie”. Działalność początkowo ukierunkowana jedynie na dostarczanie posiłków do szkół, szybko poszerzyła swoją ofertę o przedszkola z całej gminy a nawet Stargardu. Dziś „Miedwie” obsługuje bankiety, wystawy oraz szkolenia instytucji i osób prywatnych. Wśród wydarzeń są nawet imprezy o charakterze masowym.

    - Od kilku lat współpracujemy ze Stargardzkim Stowarzyszeniem Cyklistów, które organizuje fantastyczne imprezy nad jeziorem Miedwie - wyjawia Joanna Terebecka, prezes spółdzielni. - Ostatnio przygotowywaliśmy posiłki dla 1400 uczestników imprezy rowerowej. Mieliśmy też okazję częstować naszymi specjałami uczestników Światowych Dni Morza, którzy gościli w Szczecinie. Cieszy nas fakt, że posiłki, które przygotowujemy na co dzień próbowała też młodzież z Meksyku, Izraela, Hiszpanii, Włoch czy Argentyny i oczywiście, że im smakowało.

    I nie można się dziwić, że smakowało. W końcu catering serwowany przez Spółdzielnię Socjalną „Miedwie” to kuchnia domowa na bazie naturalnych składników od lokalnych dostawców. W żywieniowym repertuarze dostępne są menu bankietowe, biesiadne, a także cała gama ciast i słodkich wypieków łącznie z tortami! Prawdziwym rarytasem w menu jest chleb żytni - i to nie byle jaki, bo tworzony na bazie stuletniego zakwasu.

    Warto też podkreślić, że posiłki dedykowane dzieciom dostosowane są do podstawowych wymogów żywieniowych. Wykluczono z nich wszystkie elementy, które choć nie są zabronione, mogą niekorzystnie wpływać na samopoczucie.

    - Nie używamy glutaminianu sodu, współpracujemy z lokalnymi dostawcami mięsa, warzyw i nabiału - mówi Joanna Terebecka. - Jesteśmy świadomi tego, że właściwa dieta jest istotnym elementem w kształtowaniu zdrowych nawyków u najmłodszych. Choć przyznam, że absolutnym numerem jeden w naszym jadłospisie jest zupa pomidorowa (uśmiech).

    Kto za tym wszystkim stoi? Nikt inny jak mieszkańcy gminy Reptowo, a dokładniej 8-osobowy zespół gastronomiczny spółdzielni. Szefem kuchni jest pani Agata, która nad menu pracuje od otwarcia spółdzielni. Na początku pracowała w charakterze pomocy kuchennej, a dzięki serii szkoleń dziś zarządza kuchnią.

    To nie jedyny przykład tego, że ciężka praca popłaca. W Policach podobny profil działalności prowadzi Centrum Integracji Społecznej „SOS” (CIS) pod postacią restauracji „Włoski Ogród”. Lokal obsługuje zarówno zlecenia cateringu, jak i organizacji konferencji, spotkań, imprez okolicznościowych w tym wesel, komunii oraz chrztów. Zespół „Włoskiego Ogrodu” zapewnia obsługę kelnerską, a nawet takie elementy, jak namiot, stoły wraz z zastawą stołową i nagłośnienie.

    - Serwujemy kuchnię śródziemnomorską oraz tradycyjną - mówi Łukasz Dobrzyński z restauracji „Włoski Ogród”. - Promujemy zdrowe odżywianie oparte na warzywach, owocach, rybach i owocach morza z mniejszym udziałem mięsa. Produkty kupujemy u lokalnych dostawców, a ryby od ekologicznego hodowcy.

    W menu prym wiodą takie dania, jak np. zupa rybna z mulami, zupa curry na mleku kokosowym, a także pstrąg z ekologicznej hodowli w sosie maślanym z pieczonymi pomidorkami i domowe ravioli ze szpinakiem lub dynią. Osoby zainteresowane organizacją wspólnego wydarzenia na pewno ucieszy fakt, że Włoski Ogród posiada gotowe zestawy menu w różnych wariantach i cenach, jednak klient razem z szefem kuchni może w dowolny sposób modyfikować zaplanowane menu.

    O najwyższą jakość serwowanych dań dba 15-osobowy zespół.

    - Szefem kuchni jest profesjonalista, który dzięki swojemu doświadczeniu dzieli się wiedzą i umiejętnościami z uczestnikami CIS - wyjaśnia Łukasz Dobrzyński. - Do zespołu, czyli uczestnictwa w CIS może dołączyć każdy kto ma motywację i chęć nauki zawodu w bezpiecznych warunkach. Stowarzyszenie w swojej formule umożliwia również inne formy aktywności takie jak staże czy praktyki.



    ZOBACZ TEŻ: To tu powstają najpiękniejsze ozdoby świąteczne - Warsztat Terapii Zajęciowej w Gryfinie



    Czytaj treści premium w Głosie Szczecińskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GS24 poleca:

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Mistrzowie Handlu - zgłoś swoich kandydatów

    Mistrzowie Handlu - zgłoś swoich kandydatów

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów