- Kończy się nam CO2 i mimo prasowych informacji o zażegnaniu kryzysu, nie możemy uzyskać dostawy, ani finalnego potwierdzenia jej terminu — pisał we wtorek na portalu społecznościowym prezes Browaru Połczyn. Dziś zdradza, że firma szuka intensywnie na rynku alternatywnych źródeł CO2: - Priorytetowe są ubojnie i masarnie. W ciągu dwóch tygodni wszystko ma wrócić do normy, ale... cena wzrośnie o 60 procent, no i nie ma gwarancji dostaw. Liczę, że w ciągu najbliższych dni uda nam się unormować sytuację.
Problem z dwutlenkiem węgla jest ściśle powiązany z nawozami. Efektem ubocznym powstającym w trakcie procesu produkcji nawozów azotowych jest surowe CO2. Gaz ten po przetworzeniu jest szeroko stosowany w branży spożywczej, w tym w browarniczej.
Na linii rozlewniczej do pustych puszek, butelek lub kegów wtłaczany jest CO2, aby usunąć z nich powietrze, w którym jest tlen. Następnie natychmiast wlewane jest piwo, a opakowania zamykane.
Pod koniec sierpnia główni producenci nawozów w Polsce ze względu na skok cen gazu wstrzymali produkcje. Anwil wznowił produkcję nawozów azotowych i surowego CO2. Również Grupa Azoty poinformowała, że realizuje dostawy CO2 i suchego lodu do swoich klientów.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?