Na skróty
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie - pychota!
Przed nami Święta Wielkanocne 2022. Wielu z nas spotka się przy stole ze swoją rodziną. Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przygotowywana na święta, a dokładnie na śniadanie w Wielką Niedzielę.
Przyrządza się ją na bazie wywaru mięsnego zagęszczanego zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr czyli kwaśny, skisły - to właśnie zakwas odpowiada za kwaśny smak żurku.
Popularne dodatki do żuru wielkanocnego to m.in.:
- wędzony boczek
- żeberka
- biała kiełbasa
- jajka na twardo
- chrzan
- ćwikła
- biały ser
- bułka drożdżowa
- ziemniaki
- grzyby suszone
Zupa często serwowana jest z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub podsmażonym boczkiem. Bardzo popularna jest także forma podania żurku w specjalnie przegotowanym chlebie.
Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Sprawdzony przepis
Zakwas na żur powstaje z mąki żytniej. Ma on charakterystyczny kwaśny smak i ostry zapach. Jego przygotowanie zajmuje około 7 dni. Oto przepis:
- Do dużego, czystego słoika wlej 500 ml przegotowanej i przestudzonej wody.
- Wsyp 6 łyżek mąki żytniej razowej i całość wymieszaj.
- Dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu, dwa ząbki czosnku, trzy liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Ponownie wymieszaj, przykryj ręcznikiem papierowym lub gazą i odstaw w zacienione, ciepłe miejsce na co najmniej tydzień.
Zakwas na żurek należy raz dziennie zamieszać. Przed użyciem należy wyjąć przyprawy.
Biały barszcz a żurek - różnice
W zależności od regionu Polski, a także tradycji rodzinnych na Wielkanoc podaje się żurek lub biały barszcz. Czym się różnią?
Żurek to zupa przygotowywana na wywarze mięsnym i na kwaśnym zakwasie z mąki żytniej. Jest ciężki, syty, ma dużo wędzonki i podawany jest m.in. z jajkiem na twardo.
Biały barszcz to zupa przygotowywana na białej kiełbasie i na zakwasie z mąki pszennej. Jest lżejszy, łagodniejszy w smaku, ma także jaśniejszy kolor.
Ekspresowy żurek wielkanocny
Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować ekspresowy żurek wielkanocny. Jego gotowanie jest szybsze niż w tradycyjnej wersji ponieważ proponujemy użyć nie surowej, a parzonej kiełbasy i wędzonego, parzonego boczku.
Bulion (rosół) do zrobienia żurku przygotuj sobie wcześniej, np. z tego przepisu: przepis na domowy rosół. Możesz zrobić go nawet tydzień wcześniej i zamrozić. W Niedzielę Wielkanocną wystarczy go wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowywaniem żurku.
Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować żurek wielkanocny na zakwasie:
Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc
(porcja dla 6-7 osób, czas przygotowania: ok 30 min.)

Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 500 g zakwasu naturalnego
- 300 g białej kiełbasy parzonej
- 300 g boczku parzonego lub wędzonego
- 6 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie chrzan do smaku
- jajka ugotowane na twardo
Aby gotowanie było jeszcze prostrze

Sencor
Sencor STM 3730SL-EUE3
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:ubijanie piany, zagnia…

Cecotec
Cecotec Twist & Fusion 4500 (czarny)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Cecotec
Cecotec Twist & Fusion 4500 (czerwony)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Cecotec
Cecotec Twist & Fusion 4500 (biały)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Gastroback
Gastroback 40977
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:mielenie mięsa, ubijan…

Ariete
Ariete 1588/07 Classica
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Ariete
Ariete Vintage 1588 (zielony)
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:ubijanie piany, zagnia…

Caso Germany
Caso Germany CR4
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Titanium Chef Baker XL KVL85.594SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Chef KVC3173S
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Titanium Chef Patissier XL KWL90.124SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KFC0516 (czarny)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Jak przygotować żurek wielkanocny krok po kroku?
- Zagotuj bulion w dużym garnku.
- Dodaj białą kiełbasę i boczek, pogotuj 10 min.
- Zakwas przełóż do garnka lub naczynia, dodaj wodę i rozmieszaj.
- Wlej zakwas do żurku przez sitko, by pozbyć się grudek.
- Dodaj przyprawy i pogotuj całość jeszcze 10 min.
- Wyjmij kiełbasę i boczek na osobny talerz.
- Śmietankę zahartuj tzn. przelej do miseczki i dodaj do niej kilka łyżek gorącego żurku, rozmieszaj i wlej całość do garnka.
- Pogotuj żurek jeszcze ok. minutę.
- Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku.
- Żurek podawaj z chlebem i chrzanem.
- Smacznego!
Błyskawiczny żurek wielkanocny na zakwasie. Przepis, jak zro...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Metpol
METPOL suszarka do naczyń 2-poziomowa 50cm srebrna z tacką 020402145

EH Excellent Houseware
Eh Excellent Houseware Maselniczka bambusowa z pokrywką 19x12cm

Kamille
Kamille Chlebak Pojemnik Na Chleb + Deska Bambusowa Km1130 Z

Peugeot
Peugeot Zestaw Prezentowy Elis Sense Duo Młynek Elektryczny Do ...

Tescoma
Tescoma Obieraczka / Obierak Do Warzyw Ze Stali Nierdzewnej Grand Chef
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji