Blender do soków - jak zrobić sok oraz koktajle w blenderze?

Materiał informacyjny
Soki kupowane w sklepach najczęściej są produktami, które zostały poddane pasteryzacji. Miesiącami mogą więc leżeć na sklepowych półkach. Jednak temperatura, jaka jest potrzebna, by zabezpieczyć je przed psuciem, pozbawia sok najbardziej wartościowych składników odżywczych. Często też produkty ze sklepu rozcieńczane są wodą, produkowane z soków zagęszczonych, bywają też hojnie barwione i doprawione cukrem czy słodzikiem. Dlatego picie soków przynosi najwięcej korzyści dla zdrowia i samopoczucia, kiedy przyrządzamy je samodzielnie w domu, na przykład za pomocą blendera do soków.

Dlaczego warto w domu robić własne świeże soki?

Kiedy do pojemnika blendera do soków czy do ulubionego kubka wrzucimy naturalne, świeże produkty i szybko je zmiksujemy, otrzymamy produkt bez dodatków, słodzików, bez konserwantów. Możemy też dowolnie eksperymentować. Jeśli jabłko, marchewka i gruszka już dawno się przejadły i mamy ochotę na smaki, których nie wykorzystują producenci soków, możemy pokusić się o wykonanie koktajli z awokado, bananów i migdałów, na który przepis znajdziemy tutaj: Zdrowe smoothie: z awokado, banana i migdałów

Mamy też pewność, że każda część owocu została znakomicie wykorzystana. Co więcej, eksperymenty smakowe mogą obejmować też składniki, których nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji spróbować, bo w smacznych koktajlach mogą znaleźć się liście rzodkiewki, natka pietruszki, seler naciowy, mleko kokosowe czy migdałowe. Niektóre części warzyw, które zwykle trafiają w polskich domach do kosza na śmieci, miewają nawet 6 razy więcej witaminy C niż ich korzenie, których używamy codziennie do przyrządzania potraw. Wspomniane liście rzodkiewki są też źródłem potasu czy wapnia. Nie gotowane, ale zmiksowane i zjedzone w postaci gęstego soku będą łatwo przyswajalne, a do tego niezwykle smaczne. To też ważna informacja dla osób, które często skarżą się na swój układ trawienny, ponieważ smoothie, koktajle i soki są niezwykle łatwo trawione i nie obciążają żołądka.

Blender do soków: niezbędny w przypadku napojów dla dzieci

Chociaż wśród miłośników zdrowego odżywiania jest wielu zwolenników diety sokowej, soki nie muszą się stać podstawą diety. Mogą jednak znacznie ją wzbogacić i warto podsuwać wszelkie koktajle ręcznie robione dzieciom, które często na owoce i warzywa kręcą nosem, a tymczasem kremowe soki są przez nie lubiane. W ten sposób można też “przemycać” wartościowe, ale nielubiane przez nich składniki, na przykład szpinak, jarmuż czy buraczki.

Picie świeżych soków i koktajli poprawia nie tylko samopoczucie, ale także wygląd skóry, włosów, paznokci. Zawarty w sokach błonnik zmniejsza uczucie głodu i wspiera funkcje jelit, dlatego po pewnym czasie można poczuć się lżejszym, a obwód pasa zdecydowanie się zmniejszy. Zmniejszą się także rachunki za wizyty u lekarza i w aptece, bo duża dawka witamin, minerałów i enzymów wzmacnia odporność organizmu.

Blender do soków: z czego robić wartościowe soki?

Za najzdrowsze uchodzą soki warzywne lub warzywno-owocowe, w których owoce dodane są po to, by poprawić ich smak, dodać im naturalnej słodyczy. Najbardziej wartościowymi składnikami soków są liście zielonych warzyw, na przykład szpinak, kapusta, seler naciowy, jarmuż, roszponka, natka pietruszki, marchewki, rzodkiewki, ale też liście buraka czy trawy jęczmienia. Nie tylko zawierają witaminy, chlorofil i enzymy, ale także oczyszczają organizm z toksyn. Czy jednak można używać takich zielonych warzyw podczas wyciskania soku w klasycznej sokowirówce? Niestety nie. Te urządzenia przeznaczone są do warzyw i owoców twardych i te zmieniają w sok, ale mają też inną wadę: tnąc, podgrzewają składniki, przez co tracą one swoje wartości odżywcze. Ponadto po siekaniu warzyw i owoców w sokowirówce, powstaje bardzo dużo odpadów. W kuchni je wyrzucamy, bo są suche i niesmaczne, tymczasem powinny znaleźć się w szklance z sokiem. Najlepiej więc rozdrabniać wszystkie składniki: warzywa twarde, liściaste, owoce, orzechy blenderem.

Blender do soków: jaki wybrać, na co zwrócić uwagę?

Blender rozdrabnia wszystkie składniki soku, pod warunkiem, że ma dużą moc i niezwykle trwałe ostrze. Pamiętać bowiem trzeba, że oprócz warzyw zielonych i owoców, ostrze musi często pokonać także takie składniki koktajlu jak twarda marchew, drobne orzechy czy nawet lód, kiedy zapragniemy napoju mrożonego lub zechcemy z mrożonych owoców wykonać zdrowe lody. Zanim więc dokonamy zakupu blendera, warto sprawdzić, jakie funkcje powinien posiadać, jaką moc i jakie propozycje produktów znajdują się na rynku. Pomóc Wam może ten artykuł: Blender do kruszenia lodu – jakie funkcje musi mieć dobry blender?

Jeśli nastawiacie się na regularne robienie koktajli i soków, warto zainwestować w produkt, który faktycznie to ułatwia. Ruchome ostrze, które miksuje produkty nawet na dnie pojemnika, moc powyżej 600 W, która umożliwia cięcie zielonych liści i kruszenie lodu oraz budowa akcesoriów zapobiegająca rozchlapywaniu jedzenia na blat stołu czy kuchenne ściany to nie tylko wymysł konstruktorów. To poparte doświadczeniem rozwiązania, które sprawiają, że przygotowanie koktajlu czy soku jest równie łatwe, jak pójście do sklepu.

Blender do soków - jak działa?

Koktajle można przygotować na wiele sposobów. Można zmiksować je za pomocą ręcznego blendera do soków, czyli włożyć składniki do kubka, zalać wodą, sokiem, mlekiem i wszystko zetrzeć za pomocą ostrzy. Można też użyć kielicha stojącego z ostrzem na dnie. To świetne rozwiązanie, zwłaszcza kiedy chcemy uzyskać dużą porcję koktajlu albo do przygotowania używamy lodu czy chcemy otrzymać sorbet z mrożonych owoców. Można także używać obu narzędzi, by przygotować chłodzące, zdrowe napoje, idealne na letni dzień. Zobacz, jakie to proste i szybkie!

Blender do soków, ale nie tylko....

W mocnym blenderze wykonać też można niezwykle modne obecnie pasty do chleba z warzyw strączkowych, a nawet domowe masło orzechowe. Kupując więc jeden blender ręczny i z kielichem, zyskujemy w kuchni multi zadaniowego robota kuchennego.

Do picia koktajli oraz soków namawiają nie tylko dietetycy i lekarze, ale także gwiazdy z pierwszych stron gazet i portali plotkarskich. Często nawet podróżują z kubkiem w ręku, nie kryjąc się z tym, że na śniadanie, lunch czy kolację wybierają po prostu smoothie. Można się zastanowić nad tym, czy wykonują je samodzielnie, czy jednak zlecają to swoim pracownikom. Warto się przekonać, że przygotowanie koktajlu jest banalnie proste i niezwykle szybkie, więc nie trzeba mieć dużo czasu lub służby, by wykonać je samodzielnie. Gotowy sok można zabrać ze sobą, jeśli blender posiada przenośny kielich z pokrywą. Urządzenie do miksowania nie wymaga też skomplikowanego czyszczenia: kielichy i pojemniki bez obaw można włożyć do zmywarki, a noże szatkujące obmyć pod strumieniem wody.

Wideo

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3