Biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis na idealnie wyrośnięty biszkopt do tortów. Jeden nieoczywisty składnik jest kluczowy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Biszkopt to podstawa pysznych tortów i wielu ciast z kremem. Zobacz wskazówki, jak sprawić, by był idealnie wyrośnięty i puszysty. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Biszkopt to podstawa pysznych tortów i wielu ciast z kremem. Zobacz wskazówki, jak sprawić, by był idealnie wyrośnięty i puszysty. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chcesz zrobić idealny, puszysty i wyrośnięty biszkopt? Mam dla ciebie przepis i wskazówki, jak przygotować idealny biszkopt za każdym razem. Wystarczy, że zastosujesz nasz prosty trik i dodasz do ciasta składnik, który może zdziałać cuda. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny biszkopt

W skrócie

Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty, może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu. Niestety, zdarza się, że mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet – ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.

Zobacz w galerii, jak przygotować perfekcyjny biszkopt.

Przepis na biszkopt

czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • około 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Jak zrobić biszkopt?

  1. Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Taką masek dodaj do ubitych białek.
  4. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Ciasta na biszkopcie

Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów i ciast. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, herbatą cytrynową i przełożyć kremem.

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np. pyszny tort z masą z serka mascarpone i owocami, Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej wartościowych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów.

Biszkopt to podstawa pysznych tortów i wielu ciast z kremem. Zobacz wskazówki, jak sprawić, by był idealnie wyrośnięty i puszysty. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis na idealnie wyrośni...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis na idealnie wyrośnięty biszkopt do tortów. Jeden nieoczywisty składnik jest kluczowy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie