Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bary i restauracje otwarte dla klientów. Ile osób przy stoliku, co z maseczkami i toaletami? Oto zasady sanitarne dla gości

Karol Swierkot
Karol Swierkot
Bary i restauracje 18 maja zostaną otwarte wraz z wdrożeniem przez rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Będą jednak funkcjonować na zupełnie nowych zasadach niż przed pandemią koronawirusa. Zasady bezpieczeństwa w barach i restauracjach są rygorystyczne, nie dziwi więc , że pojawia się szereg pytańSprawdź w galerii, oto 7 najczęściej pytań i wątpliwości o działanie barów i restauracji od 18 maja. Zobacz na kolejnych zdjęciach >>>
Bary i restauracje 18 maja zostaną otwarte wraz z wdrożeniem przez rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Będą jednak funkcjonować na zupełnie nowych zasadach niż przed pandemią koronawirusa. Zasady bezpieczeństwa w barach i restauracjach są rygorystyczne, nie dziwi więc , że pojawia się szereg pytańSprawdź w galerii, oto 7 najczęściej pytań i wątpliwości o działanie barów i restauracji od 18 maja. Zobacz na kolejnych zdjęciach >>>
Bary i restauracje otwarte są od poniedziałku 18 maja. Otwierają się dla klientów wraz z wdrożeniem przez rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Będą jednak funkcjonować na zupełnie nowych zasadach niż przed pandemią koronawirusa. Zasady bezpieczeństwa w barach i restauracjach są rygorystyczne, nie dziwi więc , że pojawia się szereg pytań np. o to, ile osób przy stoliku, czy można będzie skorzystać z toalety, co z maseczkami w barach i restauracjach, jak w ogóle zamówić posiłek. Mamy dla Was FAQ sporządzone na podstawie wytycznych Ministerstwa Zdrowia. Bary i restauracje, oto zasady dotyczące klientów.
  • Premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Łukasz Szumowski ogłosili wdrożenie trzeciego etapu odmrażania gospodarki
  • Nowe łagodniejsze przepisy wejdą w życie 18 maja, otworzą się bary, restauracje, fryzjerzy, kosmetyczki
  • Będą jednak obowiązywały rygorystyczne przepisy sanitarne, m.in. stoliki co 2 metry i 1 osoba na 4 m kw.

Trzeci etap odmrażania gospodarki. Co obejmuje?

Podczas specjalnej konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Łukasz Szumowski ogłosili wdrożenie trzeciego etapu odmrażania gospodarki, a mówiąc bardziej potocznie, luzowania obostrzeń, z którymi zmagamy się od początku pandemii koronawirusa. Nowe łagodniejsze przepisy wejdą w życie 18 maja. Wiele osób czekało własnie na ten etap, bo jest kluczowy nie tylko z punktu widzenia drobnych przedsiębiorców, ale również społeczeństwa.

Zobacz również

18 maja będą mogły bowiem wznowić działanie bary i restauracje, zakłady fryzjerskie oraz kosmetyczne. Czyli wszystko to, czego tak bardzo nam brakowało w minionych dwóch miesiącach.

JAKIE WYMOGI SANITARNE TRZEBA STOSOWAĆ W KAWIARNIACH I RESTAURACJACH?
ZOBACZCIE W PRAKTYCE

Bary i restauracje: zasady bezpieczeństwa

Trzeba jednak podkreślić, że zasady działania wymienionych branż będą się mocno różnic od tych, jakie pamiętamy sprzed pandemii, zwłaszcza w barach i restauracjach. Na spotkania przy pizzy z grupą znajomych jeszcze będziemy musieli poczekać. Rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia jasno określa zasady bezpieczeństwa, które będą obowiązywać bary i restauracje od 18 maja.

Bary i restauracje 18 maja zostaną otwarte wraz z wdrożeniem przez rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Będą jednak funkcjonować na zupełnie nowych zasadach niż przed pandemią koronawirusa. Zasady bezpieczeństwa w barach i restauracjach są rygorystyczne, nie dziwi więc , że pojawia się szereg pytańSprawdź w galerii, oto 7 najczęściej pytań i wątpliwości o działanie barów i restauracji od 18 maja. Zobacz na kolejnych zdjęciach >>>

Bary i restauracje otwarte dla klientów. Ile osób przy stoli...

Nic dziwnego, że wiele osób już dziś zastanawia się, co będzie dozwolone, a co nie. Nowy reżim sanitarny określa np. tak szczegółowe kwestia jak wyjście do toalety, kolejki, odległość od stolików i z kim będziemy mogli przy nich usiąść.

Musisz to znać

Wśród wymogów i zaleceń dla barów i restauracji są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

To jednak nie wszystko, szczegółowe zalecenia określa rozporządzenie, w którym znajdziemy odpowiedzi, jakie dziś zadają sobie zarówno restauratorzy jak i klienci. Sprawdź w galerii, oto 8 najczęściej zadawanych pytań o działanie barów i restauracji od 18 maja.

Kliknij w przycisk galeria poniżej i znajdź odpowiedź

Sporo obowiązków nałożono również na właścicieli lokali, przez co nasze ulubione miejsca na pewno mocno się zmienią.

Pierwszy etap odmrażania gospodarki i luzowania obostrzeń wprowadzono z powodu pandemii koronawirusa wprowadzono 20 kwietnia. Kolejne etapy następują dwa tygodnie po sobie, tak aby można było przeanalizować, czy kolejne otwarcie nie przełożyło się na wzrost zakażeń.

Obejrzyj dokładnie

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński