Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Banku Żywności przy ul. Hryniewieckiego w Szczecinie. Otwarcie siedziby [ZDJĘCIA]

Leszek Wójcik
Leszek Wójcik
Działają w Szczecinie już od 5 lat. Współpracując z organizacjami pozarządowymi pomagają obecnie 7-8 tysiącom potrzebującym dziennie. Ich mottem jest hasło: "Wiemy jak pomagać. Rób to razem z nami". W czwartek Bank Żywności otworzył nową siedzibę.

Po pięciu latach działalności Bank Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia otworzył swoją stałą siedzibę, przy ul. Hryniewieckiego 1. Przy okazji nawiązał współpracę z Urzędem Wojewódzkim - uzyskując od wojewody zachodniopomorskiego dotację w wysokości 50 tys. zł, która zostanie przeznaczona na redystrybucję żywności osobom potrzebującym. Przekazana kwota wystarczy na 300 ton produktów, dzięki której dostarczone zostanie jedzenie dla siedmiu tysięcy osób.

- Przyzwyczailiśmy się już, że jedzenie zawsze jest - powiedział na uroczystości Zbigniew Bogucki, wojewoda zachodniopomorski. - Jednak teraz, przez wojnę w Ukrainie, to wcale nie jest takie oczywiste - zerwane zostały łańcuchy dostaw, część plonów nie zostanie zebrana... Dlatego tak bardzo się cieszymy, że możemy pomóc.

ZOBACZ TEŻ:

Głównym zadaniem Banku Żywności jest ratowanie jedzenia. Niedopuszczenie do jego zmarnowania.

- Dzięki współpracy z producentami, rolnikami, hurtownikami, dystrybutorami i sieciami sklepów pozyskujemy żywność, którą następnie przekazujemy zaprzyjaźnionym organizacjom samorządowym zajmującym się pomocą ludziom ubogim - tłumaczy Marek Borowski, pomysłodawca i założyciel Banku Żywności w Szczecinie (prezes Fundacji Bank Żywności). - To ich pracownicy dostarczają jedzenie swoim podopiecznym.

Dzięki temu w Zachodniopomorskiem pomoc otrzymuje około 15 tys. osób.

- Nie tylko ludzie bezdomni czy z uzależnieniami ale również po prostu zagubieni, którym w życiu nie wszystko się udało, lub którzy się po prostu w tym świecie nie odnajdują - podkreśla Radek Budzyński-Świercz, członek zarządu Banku Żywności Szczecin.

ZOBACZ TEŻ:

Bank Żywności w Szczecinie współpracuje z ponad czterdziestoma organizacjami. Redystrybuuje żywność z krótkim i długim okresem ważności.

- Przyjmujemy a później przekazujemy praktycznie wszystko, od powideł, masła i mięsa po warzywa i owoce - zapewnia Piotr Nagórski, prezes Bank Żywności Szczecin.

Idea ratowania żywności i przekazywania jej ubogim nie jest nowa. Pierwszy Bank powstał w połowie lat 60. w USA, gdzie w ciągu kilku lat powstała sieć składająca się z dwustu filii. Dwadzieścia lat później otwarto pierwszy Bank w Europie (we Francji). W Polsce dwa pierwsze Banki Żywności powstały w latach 90. w Warszawie i Jaworze.

W czwartek przy ul. Hryniewieckiego 1 odbyła się uroczystość otwarcia nowej siedziby Banku Żywności Szczecin - to świeżo odnowiony magazyn o powierzchni 330 mkw. Bank w Szczecinie powstał pięć lat temu. W ubiegłym roku pozyskał ponad 500 tys. kg żywności. W tym roku już 415 tys. kg o wartości 3,5 mln zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński