Po pięciu latach działalności Bank Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia otworzył swoją stałą siedzibę, przy ul. Hryniewieckiego 1. Przy okazji nawiązał współpracę z Urzędem Wojewódzkim - uzyskując od wojewody zachodniopomorskiego dotację w wysokości 50 tys. zł, która zostanie przeznaczona na redystrybucję żywności osobom potrzebującym. Przekazana kwota wystarczy na 300 ton produktów, dzięki której dostarczone zostanie jedzenie dla siedmiu tysięcy osób.
- Przyzwyczailiśmy się już, że jedzenie zawsze jest - powiedział na uroczystości Zbigniew Bogucki, wojewoda zachodniopomorski. - Jednak teraz, przez wojnę w Ukrainie, to wcale nie jest takie oczywiste - zerwane zostały łańcuchy dostaw, część plonów nie zostanie zebrana... Dlatego tak bardzo się cieszymy, że możemy pomóc.
ZOBACZ TEŻ:
Głównym zadaniem Banku Żywności jest ratowanie jedzenia. Niedopuszczenie do jego zmarnowania.
- Dzięki współpracy z producentami, rolnikami, hurtownikami, dystrybutorami i sieciami sklepów pozyskujemy żywność, którą następnie przekazujemy zaprzyjaźnionym organizacjom samorządowym zajmującym się pomocą ludziom ubogim - tłumaczy Marek Borowski, pomysłodawca i założyciel Banku Żywności w Szczecinie (prezes Fundacji Bank Żywności). - To ich pracownicy dostarczają jedzenie swoim podopiecznym.
Dzięki temu w Zachodniopomorskiem pomoc otrzymuje około 15 tys. osób.
- Nie tylko ludzie bezdomni czy z uzależnieniami ale również po prostu zagubieni, którym w życiu nie wszystko się udało, lub którzy się po prostu w tym świecie nie odnajdują - podkreśla Radek Budzyński-Świercz, członek zarządu Banku Żywności Szczecin.
ZOBACZ TEŻ:
Bank Żywności w Szczecinie współpracuje z ponad czterdziestoma organizacjami. Redystrybuuje żywność z krótkim i długim okresem ważności.
- Przyjmujemy a później przekazujemy praktycznie wszystko, od powideł, masła i mięsa po warzywa i owoce - zapewnia Piotr Nagórski, prezes Bank Żywności Szczecin.
Idea ratowania żywności i przekazywania jej ubogim nie jest nowa. Pierwszy Bank powstał w połowie lat 60. w USA, gdzie w ciągu kilku lat powstała sieć składająca się z dwustu filii. Dwadzieścia lat później otwarto pierwszy Bank w Europie (we Francji). W Polsce dwa pierwsze Banki Żywności powstały w latach 90. w Warszawie i Jaworze.
W czwartek przy ul. Hryniewieckiego 1 odbyła się uroczystość otwarcia nowej siedziby Banku Żywności Szczecin - to świeżo odnowiony magazyn o powierzchni 330 mkw. Bank w Szczecinie powstał pięć lat temu. W ubiegłym roku pozyskał ponad 500 tys. kg żywności. W tym roku już 415 tys. kg o wartości 3,5 mln zł.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?