MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Suszone jabłka to przede wszystkim bardzo dobre źródło...
fot. es75/123rf

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Jabłka: rodzime bakalie

Suszone jabłka to przede wszystkim bardzo dobre źródło błonnika, dlatego powinny po nie sięgać osoby cierpiące na zaparcia. Są bogate w składniki odżywcze. Znajdziemy w nich: witaminy A, B, a przede wszystkim witaminę C oraz przeciwutleniacz – kwercetynę, wpływającym pozytywnie na układ krążenia.

Suszone jabłka można nie tylko kupić jako gotowy produkt, ale także przygotować samemu w domu, np. przy pomocy maszyny do suszenia owoców. Da nam to pewność, że jemy pełnowartościowy produkt, który nie został wysuszony z dodatkiem cukru. Dodatkowymi plusami są łatwa dostępność i niska cena jabłek.

Zobacz również

Martwa natura w oczach wyjątkowego artysty w MDK Lubliniec

Martwa natura w oczach wyjątkowego artysty w MDK Lubliniec

Na miechowskim cmentarzu umierają… drzewa. I nie jest to śmierć naturalna

Na miechowskim cmentarzu umierają… drzewa. I nie jest to śmierć naturalna

Polecamy

Polskie piłkarki ręczne wciąż bez porażki na mistrzostwach świata

Polskie piłkarki ręczne wciąż bez porażki na mistrzostwach świata

42 tys. samochodów przejechały tunelem do Świnoujścia w pierwszy weekend wakacji

42 tys. samochodów przejechały tunelem do Świnoujścia w pierwszy weekend wakacji

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi