Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1086 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Nie musisz stać przy garnku. Jest lepszy sposób na zrobienie karkówki
Masz ochotę na rozpływającą się w ustach mięso? Karkówka po cygańsku to świetne danie dla fanów soczystego mięsa. Potrawa podobnie smakuje jak lubelski forszmak...
Spaghetti z pieczarkami na obiad. Zrób danie tylko w 20 minut
Domowe spaghetti z pieczarkami to przysmak, który zaspokoi nawet większy głód. Proponujemy przepis na niecodzienne połączenie podsmażonych pieczarek z...
Domowa czekolada jak z PRL-u. Pamiętasz jeszcze ten smak? Zrób taki smakołyk w domu
Domowa czekolada to przysmak, który często gościł na deser w czasach, gdy o prawdziwej tabliczce można było pomarzyć. Ostatnie doniesienia o podwyżce cen kakao...
Wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Wypróbuj jedzenie, które wyznacza trendy
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week została ogłoszona pod hasłem „Food News Good News”. Smakosze oryginalnych posiłków mogą rozsmakować się w specjalnie...
Jak zamarynować karkówkę na grilla? Wypróbuj najlepszy przepis
Mam dla ciebie przepis na soczystą karkówkę z grilla. Jej pyszny smak to zasługa wyrazistej marynaty z ketchupu, ostrej musztardy i aromatycznych przypraw....
Pomysł na sałatkę z awokado. Sprawdź przepis na lekki przysmak
Obłędnie smaczna sałatka z awokado z dodatkiem kopru włoskiego, pomarańczy i grejpfruta to znakomite przekąska na zdrową kolację lub niecodzienny podwieczorek....
Fenomenalna sałatka na imprezę. Sekret smaku tkwi w obłędnym sosie
Mam dla ciebie prosty przepis na pyszną sałatka z kurczakiem i makaronem oraz wyrazistym sosem curry. To wyśmienite połączenie chrupiących, słonych i lekko...
Puszyste muffiny z czekoladą. Zrobisz je w 30 minut, a znikną jeszcze szybciej
Domowe muffiny z czekoladą to pomysł na niemal ekspresowy przysmak na podwieczorek. Wystarczy wymieszać składniki w 5 minut, wypełnić ciastem papilotki i upiec...
Kremowe tagliatelle z kurczakiem. Wyśmienity obiad dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na szybki obiad we włoskim stylu? Proponujemy tagliatelle z kurczakiem w kremowym sosie śmietankowym. To danie smakuje obłędnie doprawione...
Zapiekanka z resztek wędlin. Przepis na poświąteczny obiad
Najczęściej po świętach w lodówce zostaje niedojedzone kawałki wędlin, kiełbasy lub pasztetu. Właśnie wtedy przygotowuję szybką zapiekankę z makaronem. Do...