Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ambasadorzy kulinarnego festiwalu spotkali się na kolacji w restauracji Szczecinie

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Już 22 marca rozpocznie się w Szczecinie festiwal Restaurant Week. Tradycyjnie otwarcie poprzedziła kolacja ambasadorów wydarzenia. Tematem była kuchnia włoska. Za organizacją po raz pierwszy stanęła Justyna Hof, prowadząca popularny blog eintopf.pl.

Cieszący się popularnością w Szczecinie restauracyjny festiwal wraca pod hasłem “Food Sounds Good!”. Wydarzenie zainicjowała wspólna kolacja ambasadorów, którzy przez cały czas trwania Restaurant Week będą degustować, oceniać i rekomendować uczestniczące w projekcie lokale.

Przy stole zasiedli miejscowi influencerzy, działacze, przedsiębiorcy oraz przedstawiciele mediów. Można tu wymienić m.in. fotografa Tomka Wieczorka, Przemysława Kazanieckiego stojącego za Ogrodami Śródmieście, Aleksandrę Hopke, założycielkę Hoca Candle czy cukierniczkę i blogerkę Celestynę Krajczyńską. Tematem była kuchnia włoska, czyli specjalność Bona Szczecin wybranego na lokalizację spotkania.

Organizacją wydarzenia zajęła się Justyna Hof. Znamy ją w Szczecinie dzięki Kolacjom Sąsiedzkim, a także kulinarnej stronie eintopf.pl, którą prowadzi wspólnie z mężem Danielem. Tym samym blogerka zadebiutowała w roli city menedżerki Restaurant Week. Do tej pory wydarzeniem w Szczecinie kierowała Bernadetta Kowalczyk, menedżerka i wedding plennerka.

Kuchnia włoska w Szczecinie

Szefowie kuchni przygotowali menu w dwóch wariantach - mięsnym i wegetariańskim. Zaproponowali m.in. raviolo con uovo, czyli ravioli z ricottą własnej produkcji, natką pietruszki, szałwią, palonym masłem i płynącym żółtkiem oraz karmelizowaną porchettę z Cavatelli, sałatą rzymską z Condimento Rosso oraz pesto z suszonych pomidorów.

Chętni do spróbowania włoskich lub zupełnie innych specjałów w ramach festiwalu, mogą już dokonywać rezerwacji stolików za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej wydarzenia. Restaurant Week wystartuje już 22 marca i potrwa do końca kwietnia. W tegorocznej edycji bierze udział, aż 27 restauracji ze Szczecina, które zaproponują gościom menu degustacyjne w promocyjnej cenie.

Restaurant Week Szczecin

Przypomnijmy, że celem festiwalu jest odkrywanie autorskich menu od najlepszych szefów kuchni, a do tego szerzenie idei niemarnowania żywności. Festiwal odbędzie się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, a także w Radomiu. Swoje popisowe menu przygotuje blisko 400 restauracji.

- Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach jest brzmienie jedzenia - opowiada Marcin Wawrzeń, Country Manager RW. - To będzie najbardziej „muzyczna” edycja Restaurant Week, w której goście będą odkrywać akustyczne niespodzianki dań w wiodących polskich restauracjach w Polsce i wybierać spośród ponad 2500 harmonijnych kompozycji. Warto wsłuchać się w smakowe nuty i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na festiwalu w prawie 400 podziwianych restauracjach w Polsce. Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa.

ZOBACZ TEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński