Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

60 Sekund Biznesu: W branży gastronomicznej mamy do czynienia z kryzysem jakiego nikt jeszcze nie widział. "Sytuacja jest bardzo ciężka"

Maciej Badowski
Maciej Badowski
Jak wszyscy wiemy sytuacja jest bardzo ciężka ponieważ wszystkie restauracje mają zakaz prowadzeni działalności poza dostarczaniem i zamówień i oferowaniem ich na wynos- tłumaczy ekspert.
Jak wszyscy wiemy sytuacja jest bardzo ciężka ponieważ wszystkie restauracje mają zakaz prowadzeni działalności poza dostarczaniem i zamówień i oferowaniem ich na wynos- tłumaczy ekspert. fot. Grzegorz Olkowski/ Polska Press
Wiele restauracji znalazło się w ostatnich dniach w szczególnie trudnym położeniu. W największym stopniu ucierpiały lokale, które tylko część obrotu uzyskują z kanału delivery. Przykładami są restauracje segmentu premium, bary z przekąskami, restauracje oferujące chińszczyznę na wynos i wszystkie restauracje, które w ogóle nie prowadzą dostaw jedzenia. - Mamy do czynienia z kryzysem w branży gastronomicznej jakiego nikt z nas jeszcze nie widział- mówi AIP ekspert.

- Mamy do czynienia z kryzysem w branży gastronomicznej jakiego nikt z nas jeszcze nie widział. Jak wszyscy wiemy sytuacja jest bardzo ciężka ponieważ wszystkie restauracje mają zakaz prowadzeni działalności poza dostarczaniem i zamówień i oferowaniem ich na wynos- tłumaczy w rozmowie z AIP Piotr Czajkowski, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl.

Po stronie rynku gastronomicznego, ogólnie po stronie wszystkich lokali, widzimy bardzo kreatywne podejście, zintensyfikowane działania, które przekładają się chociażby na to, że restauracje, które były lokalami typowo dining, bardzo szybko przebranżawiają się, dokonują zmian i są w stanie uruchomić się na dostawę i na odbiór- dodaje.

Jak tłumaczy ekspert, portal do zmawiania jedzenia zaproponował zniesienie prowizji dla wszystkich restauracji na zamówienia z odbiorem. - Restauracjom, które są w ciężkiej sytuacji finansowej, a wiemy, że takich nie brakuje, oferujemy odroczone płatności- dodaje.

Z drugiej strony ekspert zwraca uwagę na fakt, że 1,5 tys z 8 tys restauracji obrało inną taktykę i postanowiło zawiesić swoją działalność, żeby przeczekać ten okres.

- Na naszym portalu nie odnotowaliśmy znacznego wzrostu zamówień. Natomiast podchodzimy do tego w ten sposób, że naszym głównym celem jest zapewnienie stabilnej ilości zamówień dla restauracji, które pozwoli przetrwać restauracjom ten ciężki okres- mówi Czajkowski. - Stawiamy przede wszystkim na bezkontaktową dostawę, która wierzymy, ze jest kluczem w zapewnieniu bezpieczeństwa klientom, restauracjom i kurierom- dodaje.

Jak zwracają przedstawiciele Pyszne.pl, restauracje cały czas wprowadzają nowe rozwiązania aby odnaleźć się w nowej rzeczywistości. W ramach akcji #DalejOtwarte restauratorzy opowiadają, jak radzą sobie w tym trudnym okresie.

- Gdy dotarły do nas wieści ze świata o ciężkiej sytuacji związanej z koronawirusem, zrobiliśmy burzę mózgów, aby poszukać rozwiązań, które pozwolą nam utrzymać restaurację- mówi Tomasz Czechowski, współwłaściciel restauracji Młoda Polska bistro & pianino.

Restauracja jeszcze przed oficjalnym nakazem zamknięcia gastronomii, postanowiła, że przejdzie na opcję tylko z dowozem lub odbiorem. - Nie chcieliśmy narażać naszych pracowników ani gości- tłumaczy Czechowski.

Właściciele Młodej Polski uruchomili stronę internetową do zamówień, stworzyli własne rzemieślnicze delikatesy, opracowali nowe menu na potrzeby dostaw. Rozpoczęli dowozy.

Na samym początku zamawiający sporo czekali, ale pisali do nas, że smak im to wynagradza. Ekspresowo przeorganizowaliśmy dostawy, skorzystaliśmy z pomocy bardziej doświadczonych firm przewozowych– opowiada Czechowski.

- Sytuacja zastała nas w trakcie przygotowań do 7. urodzin– opowiada Małgorzata Ciszkowska, manager restauracji Mąka i Woda. Restauracja błyskawicznie zarejestrowała się w kilku serwisach do zamawiania jedzenia online, uruchomiła też własne dostawy.

- Ciepłe dania dowozimy w wyznaczone dni do z góry ustalonych dzielnic, czasem nawet bardzo odległych, jeśli zbierze się grono chętnych. Zrzeszamy ludzi na wydarzeniach online i pozwalamy im sugerować najlepsze dla nich terminy. W całym mieście realizujemy też dostawy pieczywa, mąki i świeżej pasty do przygotowania samemu w domu – dodaje Ciszkowska.

Nie wszystkie dania nadają się do serwowania na wynos. Niektóre restauracje muszą zmienić także menu.- Postawiliśmy na street food, sami jesteśmy foodies i żadna kuchnia nie jest nam obca, pod warunkiem, że robi się ją zgodnie z uczciwym rzemiosłem. Nasza szefowa kuchni zaproponowała comfort foodowe dodatki do rzemieślniczych buł. W dużych pitach zmieściliśmy wspomnienia z wcześniejszych lat - każdy chyba pamięta, jak mama pakowała mielonego czy schabowego do bułki na wycieczkę szkolną. Odświeżyliśmy te wspomnienia, dodaliśmy smaczne, food pornowe składniki, całość zamknęła pyszna pita buła. Jesteśmy szczęśliwi, że udało nam się znaleźć formułę, która pomoże nam przejść przez kryzys- mówi Czechowski.

W innym obszarze zmaterializowała się kreatywność Mąki i Wody. - Wpadliśmy na pomysł, jak zapewnić w dowozie smak, który nasi Goście znają z restauracji. Danie takie jak pasta czy pizza bronią się w dostawie, ale najlepiej smakują świeżo przygotowane. Dlatego stworzyliśmy zestawy „DIY - zrób to sam”- mówi Ciszkowska.

- Pakujemy na przykład oddzielnie świeży makaron do ugotowania w domu, do tego w osobnym słoiczku sos, a w kolejnym parmezan. Nasi Goście chętnie kupują też półprodukty do własnoręcznego przygotowania pizzy – ciasto, sos i inne składniki na wierzch. Na weekend proponujemy zestawy, obejmujące wypiekane na miejscu pieczywo i składniki do przygotowania kilku dań w domu– dodaje.

Restauracje mogą w obecnym momencie funkcjonować dzięki zamówieniom na dowóz lub na wynos. Wiele restauracji informuje na swoich stronach lub w social media o możliwych sposobach złożenia u nich zamówienia. Większość z nich jest dostępna w popularnych serwisach do zamawiania jedzenia online.

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński