Co to jest Beaujolais wiedzą amatorzy wina na całym świecie. Tak jak znają Bordeaux, Burgundię, Dolinę Loary czy Szampanię. Z tym, że te ostatnie regiony znane są przede wszystkim z dobrych win, a ten pierwszy... No właśnie.
Dlaczego właściwie znamy wina z Beaujolais?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Dzięki młodemu winu nazywanemu "nouveau". Ale nie dlatego, że jest lepsze od innych. Ono jest po prostu bohaterem najbardziej udanej winiarskiej kampanii marketingowej, która w połowie XX w. sprawiła, że młode beaujolais stało się sławne na całym świecie i to dosłownie z dnia na dzień. Beaujolais nouveau jest więc typowym celebrytą - jest znane z tego, że jest znane. Na czym polega fenomen nouveau? Twórcy sukcesu namówili miłośników wina, by co roku, w trzeci czwartek listopada spróbowali świeże wino z Beaujolais. I o dziwo się udało. W Stanach Zjednoczonych, Australii, Japonii i w całej Europie tego dnia pije się właśnie to wino, a nie inne. Doszło do tego, że święto Beaulojalis Nouveau stało się już świętem wina. Nie trzeba chyba dodawać, że w efekcie, zanotowano nagły wzrost zapotrzebowania na beaujolais, a co za tym idzie również zwielokrotniło zyski.
Czyją ofiarą padło Beaujolais?
Stało się pretekstem do zabawy, spotkań i wypicia lampki wina w dobrym towarzystwie. Z tym, że niekoniecznie nouveau. Może to być inne wino z Beaujolais, oceniane przez ekspertów znacznie lepiej. Nie można bowiem zapominać, że region ten jest częścią Burgundii - przypomnijmy, w niektórych jej apelacjach produkuje się jedne z najlepszych win na świecie! W południowym skrawku regionu, w Beaulojalis nie można więc produkować złych win. I rzeczywiście takie nie są - szczególnie te z najlepszych crus. Tylko kto o tym pamięta? No właśnie. Okazuje się, że wina apelacyjne z Beaujolais padły ofiarą tej wszędzie chwalonej kampanii marketingowej. Przeciętny pijacz win wrzucił już bowiem do jednego worka wszystkie wina z południa Burgundii kwalifikując je jako młody sikacz. Też zresztą niesprawiedliwie, bo nouveau na pewno na takie miano nie zasługuje.
Wino w Beaujolais (w przeciwieństwie do reszty Burgundii, gdzie króluje pinot noir i chardonnay) produkowane jest z jednego szczepu winogron, gamay. Nouveau (wino młode) powstaje w ciągu zaledwie kilku tygodni od zbiorów. Choć jest winem czerwonym, powinno się je pić schłodzone, tak jak białe. Nie nadaje się do dłuższego leżakowania - najlepiej wypić je do Wielkanocy. Jest orzeźwiające, owocowe, wręcz kwiatowe, o sporej kwasowości i delikatnych taninach. Dzięki temu mówi się o nim jako o winie łatwym do picia. Jak większość win zyskuje, kiedy się je podaje do lekkich posiłków np. serów, oliwek, drobiu lub ryb.
ZOBACZ TEŻ:
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?