4/14 Zamknij

Produktem rozpadu alkoholu etylowego w wątrobie, zawartego w każdym napoju alkoholowym, jest aldehyd octowy. Ma on działanie rakotwórcze. Opiera się

pixabay.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Częste spożywanie alkoholu

Produktem rozpadu alkoholu etylowego w wątrobie, zawartego w każdym napoju alkoholowym, jest aldehyd octowy. Ma on działanie rakotwórcze. Opiera się ono na uszkodzeniu materiału genetycznego komórek, ponieważ w bardzo łatwy sposób wiąże się z białkami komórek i powoduje zmiany w ich metabolizmie i budowie. Jednocześnie zaburza procesy naprawy mutacji, odpowiada za powstawanie licznych stanów zapalnych, uszkadza nabłonek przewodu pokarmowego i komórki.

Regularna konsumpcja alkoholu zmniejsza wchłanianie kwasu foliowego, który obniża ryzyko raka jelita grubego.

Dzienną dopuszczalną i względnie bezpieczną dawką alkoholu według WHO jest:
• 10 g etanolu (250 ml piwa, 100 ml wina 12 proc.) dziennie dla kobiety,
• 20 g etanolu dla mężczyzny. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy